Српски језик уз подршку матице

Настава српског језика у Ослу почиње 5. септембра, најављује Добрила Радуловић, председница Савеза српских удружења у Норвешкој. Министарство просвете Србије ангажовало је хонорарног наставника, интересовање родитеља и ђака је велико, важно је само пронаћи начин за организовање наставе и у осталим градовима.

Председница Савеза српских удружења у Норвешкој Добрила Радуловић у разговору за Програм за дијаспору РТС-а осврнула се и на остале активности српске заједнице у тој скандинавској земљи, прикупљање хуманитарне помоћи и организовање низа предавања о српско-норвешкој сарадњи.

  Лето је на измаку...Шта бисте издвојили као најважније догађаје у протеклим месецима?

Свакако најзначајније за српску заједницу у Норвешкој је ангажовање хонорарног наставника српског језика од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Удружења у већим градовима су током лета прикупила пријаве заинтересованих родитеља и у сарадњи са Амбасадом Републике Србије у Ослу обезбедили неопходну документацију. Настава у Ослу почиње у суботу, надамо се да ће и остали већи градови у којима има довољан број деце добити прилику да се прикључе овом програму. Јављају нам се заитересовани родитељи са севера Норвешке, а раздаљине од престонице, Осла, су огромне. Примера ради, од Осла до Тромса је скоро као од Осла до Београда.

Недавно смо посетили и место у Тромсу, на коме су убијени наши заробљеници током другог светског рата и запалили свеће. Интересантно је да је табла написана на норвешком и латиници. Са др Милошем Стојановићем, који је ангажован на очувању успомене на страдале у Другом светском рату, разматрамо могућност додавања ћириличног натписа.

Сарађујемо и са норвешким организацијама, тако смо недавно помогли турнеју мешовитог норвешко-српског оркестра Пријатно. Млади музичари из Сремске Митровице су се придружили младим Норвежанима и одржали неколико концерата у Норвешкој и Србији.

  Српска заједница у Норвешкој активна је и даље у прикупљању медицинске помоћи за српске болнице...

Савез српских удружења је успео и ове године да захваљујући несебичној помоћи наших људи обезбеди изузетно повољан транспорт 5 ултразвучних апарата који су предати Земунској болници и Дечјој болници у Тришовој. Савез српских удружења је добио одобрење од стране норвешке државе да се давоци прилога ослободе пореза за износ који су дали. То је једина организација странаца са наших простора која је добила такав статус. То је израз поверења норвешке државе и велики подстрек за даље акције. Већ се наши норвешки пријатељи распитују да ли је у току нека акција за помоћ Србији у тренутној избегличкој кризи.


  За неколико дана биће одржано предавање о српско-норвешкој сарадњи за време балканских и Великог рата. О чему је реч?

Серија успешних историјских предавања је одржана у Бергену, Кристиансанду и Ослу захваљујући средствима које нам је доделила Управа за дијаспору. Наредне суботе, 5. септембра у главној бергенској библиотеци биће одржано предавање о норвешким лекарима и болничарима који су помагали српском народу за време балканских и Првог светског рата. Предавач је Еирик Бразиер који је, захваљујући једном предавању у Ослу дошао до нових сазнања, чију је потврду нашао у музејима Србије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво