Међународни скуп слависта

Међународни скуп слависта, 45. по реду, биће одржан од 1. до 21. септембра на Филолошком факултету у Београду. За време тронедељног боравка, 56 студенaта српског језика са 18 страних универзитета похађаће наставу која обухвата предавања из српског језика, књижевности и културе.

На семинару српског језика и књижевности учествоваће 56 студената српског језика са страних универзитета из 18 земаља Европе: из Аустрије, Белорусије, Бугарске, Велике Британије, Италије, Јапана, Кине, Мађарске, Македоније, Немачке, Пољске, Румуније, Русије, Словачке, Словеније, Украјине, Француске и Чешке, најавио јe Међународни славистички центар.

За време тронедељног боравка у Србији за студенте славистике ће на Филолошком факултету у Београду бити организована настава која обухвата предавања из српског језика, књижевности и културе.

Поред тога, биће организовани факултативни (специјалистички) курсеви из савременог српског језика и савремене српске књижевности, курс за усавршавање лектора, као и Курс народних песама и игара и Мала школа рокенрола.

Веома важан део наставе су свакодневна лекторска вежбања и додатни часови конверзације, на којима страни студенти, распоређени по лекторским групама, проширују и усавршавају своје знање српског језика.

Током свог боравка у Београду учесници скупа ће посетити више научних и културних институција: Галерију фресака, Музеј Николе Тесле, Војни музеј, Задужбину Иве Андрића, Институт за српски језик, Народну библиотеку, Институт за српску књижевност и уметности и краљевски дворски комплекс Бели двор.

У оквиру стручних излета полазници Скупа слависта ће имати прилике да се упознају са низом културно-историјских споменика као што су манастири Манасија и Троноша, Хопово, а предвиђен је и обилазак Ваљева и Бранковине, Новог Сада са обиласком Матице српске као и дводневни боравак у Тршићу током Вуковог сабора.

Стипендирани студенти ће у Београду посетити и Конак кнегиње Љубице, Саборну цркву, са обиласком Косанчићевог венца, кулу Гардош у Земуну, затим Конак кнеза Милоша, Храм Светог Саве, уз панорамско разледање града, посету Авалском торњу и разгледање комплекса Аде Циганлије.

Одржавање 45. Скупа слависта у организацији Међународног славистичког центра и Филолошког факултета помогло је Министарство просвете и науке, Скупштина града Београда, Задужбина Десанке Максимовић и Доситејева задужбина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво