Црквена слава у Цириху

Минулог викенда, на празник Успенија Пресвете Богородице, истоимена црквена општина у Цириху прославила је своју годишњу славу.

Свечаном догађају присуствовао је велики број верника, али и швајцарских гостију, чији одзив представља резултат добрих међусобних односа свештеника ове православне цркве са швајцарским властима у кантону Цирих, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Драгана Влаисављевић.

Како традиција налаже, прво је одржана свечана литургија коју су служили домаћини храма протојереј др Мирослав Симијоновић, јереј Бранимир Петковић, ђакон Бране Сарић и јереј Симеун Продановић из Цириха и гости, протојереј Станко Марковић из Берна и монах отац Арон из манастира Студеница.

Овогодишњи кумови црквене славе били су свештеници и старешине храма Успенија Пресвете Богородице, отац Мирослав и отац Бранимир.

„Хвала свима што сте дошли и увеличали ово наше славље. Нека нас све света Богородица чува и штити. Желео бих да поздравим и господина др Петера Витвера, великог пријатеља ове наше православне цркве, који се као представник швајцарских власти у кантону Цирих вома залаже за остварење наших права. Хвала му на томе", рекао је отац Мирослав.

Потом се присутнима обратио др Петер Витвер.

„Честитам свим верницима овај велики празник који смо и ми недавно прославили по грегоријанском календару. Морам да признам да се сваки пут у овој цркви осећам као код куће. Дивим се атмосфери која влада у овом храму. Сваки пут имам прилику да видим неку нову икону, као и да слушам предивно појање Богородичиног хора. Ово је као мали комад неба на земљи, где су људи велики и њихова молитва је лепа", рекао је Витвер.

Гост из Србије, отац Арон из Студенице је честитао празник присутним верницима и домаћинима храма и истакао да је веома радостан што се након четири године поново вратио у овај храм.

„Хвала вам свима што нам помажете и што долазите у нашу светињу. Драго ми је што се у народу враћа свест о Богу и цркви и што се Студеница сада више посећује. Студеница је мајка наших цркава и манастира, она је саграђена да буде породична гробница династије Немањића", рекао је отац Арон.

Јереј Бранимир Петковић је у име цркве поздравио и вицеконзула мр Предрага Мандића и истакао веома добру сарадњу цркве и Генералног конзулата РС у Цириху.

Након тога, гости и домаћини су се преселили у црквену салу за свечаности, где су домаћини организовали пригодан програм. На самом почетку очитан је Оче наш и благословена храна и пиће. Славље је настављено уз богату посну трпезу и певање српских и духовних песама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво