Глас Срба у Словенији

У организацији Савеза српске дијаспоре Словеније и одбора за формирање Социјалне српске странке Словеније, 29. и 30. августа у Љубљани је уприличен протестни марш због словеначког непризнавања највеће, српске мањине у тој земљи.

Најбројнија мањина у Словенији, српска, која броји 200 000 људи, чека 25 година на словеначко признавање и захтева људска права која уживају словеначке признате мањине у Србији, Босни и Херцеговини, Италији, Мађарској и Аустрији. Представници српског народа у Словенији изишли су на улице и мирним протестом показали како заиста стоје ствари у тој земљи, јављају за Програм за дијаспору РТС-а организатори скупа.

Иако су имали дозволе за одржавање протеста и свих пратећих програма од  надлежних институција, први дан протеста организатори наишли су на проблем.

"На самом тргу суочили смо се са покушајем да се наш протест спречи и надгласа за ту сврху специјално одабраним уличним свирачем, који је на разгласу из петних жила свирао и бојкотовао протест који је био у току. То је учињено како се наш разглас и наш глас протеста не би чуо. Иако је по службеној дужности била дужна да спроведе ред и мир на тргу, полиција није одстранила ометача. Било је јасно да дискриминација Срба у Словенији није само реч на нашем транспаренту, већ је уживо преносимо из самог центра Љубљане", каже за РТС Саша Гајић, председник Српске дијаспоре Словеније.

Други дан протеста протекао је без проблема. Тада су се окупљенима обратили српски књижевници, овогодишњи носиоци међународног признања Златно перо Љубљана 2015, Богдан Кукољ, Љубомир Вујовић и Виолета Божовић, која се испред удружења писаца Републике Српске и дијаспоре Приједора обратила песмом Пробуди се Србијо, која се треба схватити као позив на слогу и уједињење свих српских заједница у Словенији и шире.

У име Удружења српских књижевника Словеније и Српске дијаспоре Словеније присутнима се обратио председник Саша Гајић, који је указао на то да је после 25 година игнорације и нечасног понашања словеначких власти у Словенији дошло време да Срби уједињени уђу у парламент и равноправно са осталим мањинским народима узму своју, и судбину деце, у своје руке. 

На протестном скупу било је више од 300 учесника, а скуп је својим присуством подржао и градоначелник Прњавора (Република Српска) др Синиша Гатарић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво