Кроз Србију

Словачка свадба у Пивницима и...

Недавно је екипа Програма за дијаспору РТС-а боравила на простору Бачке Паланке која располаже раскошном културном баштином од памтивека. Ту су се сусреле културе, обичаји и традиција разних народа.

Око камере забележило је словачку свадбу која се и данас обавља у најстаријој ношњи, баш као и некада. Све иде редом... од тренутка када се млада и младожења са кумовима нађу у кући младожење.

Леонард Немет, хроничар ове општине, говори о занимљивој историји овог краја. Ово је прилика да се сазна и нешто више о келтском новцу и дунавским келтима који су живели на овом простору.

У селу Параге упознали смо деду Цвијана, познатог пинтера, правог мајстора за каце и сепете. Ана Нађ Гашпаровски, инжењер технологије, четврта је генерација у познатој и јединој содаџијској радњи Бачке Паланке. Њена радња постоји више од 150 године и радо комшијама разноси соду у стакленим флашама баш као што је некада и њен отац радио.

На Калош чарди која је 5 километара удаљена од Бачке Паланке упознали смо Бранка Штамбергера који зна све о рибарењу и плетењу мреже. Овај дунавски алас зна да прави инеобичне специјалитете од дунавске рибе. Професор Борислав Милошевић с радошћу говори о некадашњем обичају вертеп који се и дана у Бачкој Паланци прославља, додуше кроз игроказ.

Емисија је на Сателитском програму РТС-а 29. јула у 18.55, реприза 30. јула 2015. у 02.00 и 11.30, као и на Другом програму РТС-а 02. августа 2015. у 14.30.

Аутор и уредник емисије Даница Брокета

Сниматељ Димитрије Хаџи Николић

Реализација Ернестина Глигоријевић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво