"Ноћ музеја" у Будимпешти

Културни и документациони центар Срба у Мађарској у суботу је, другу годину за редом, отворио врата љубитељима манифестације „Ноћ музеја“. Ове јунске ноћи у нашем Културном центру, у самом срцу Будимпеште, програм је био посвећен српској традицији и презентацији српске културне баштине.

Изложба је привукла поштоваоце етно мотива и старих заната, који су на лицу места могли да се опробају у вештинама ткања на разбоју, златног или шареног веза, одаберу омиљени етно мотив, науче основна правила калиграфије, или погледају филм о свадбеним обичајима Срба са југа Мађасрке од пре једног века.

Док је вредна Дешчанка Ева Брцан ткала на разбоју, њен супруг Кристифор провео нас је кроз изложбу тканица, српских сукања, шлинганих кошуља, златним везом украшених српских пешкира и различитих других уникатних делова националних костима насталих у Радионици старих заната и златовеза, или као продукт сакупљачког рада КУД Банат из места Деска, надомак Сегедина, у којем живе Срби у Мађарској.

Посетиоци су такође, могли да се опробају у краснопису ћириличних слова уз калиграфкињу Татјану Јанковић из Београда и погледају изложене ручне радове жена из удружења Мина Караџић из Лознице, које ових дана бораве у месту Ловра, у којем такође живи српски живаљ у Мађарској.

Поставку је у Српском културном центру у Ноћи музеја посетио и амбасадор Србије у Мађарској Раде Дробац са супругом.

- Прошле године смо имали савремени ауторе и гостовање младих дизајнера са београдске Политехнике. Такође су били изложени одевни предметиве, а ове године са погледом у прошлост, сада имамо традиционалне делове ношњи, који могу да се употребе - објаснио нам је Милан Ђурић, директор Српског културног центра у Будимпешти и додао:

- Ову изложбу прати и документарни филм у нашој биоскопској сали, који приказује свадбене обичаје у месту Деска пре 80 или 100 година са традиционалном буклијом и свим обичајима којих више нема. Приказана је свадба наших сународника Еве и Бранимира Ђорђева, а филм је такође, финансиран средствима ИПА пројкта Еврпске уније, која су Дечшани на прави начин употребили.

Вредни Дешчани на челу са Кристифором Брцаном, директором Културно-уметничког друштва, Банат и замеником градоначелника Деске, успели су да кроз различите ИПА фондове, прекограничну сарадњу са Новим Кнежевцом и Врбасом, као и различите друге фондације, оснују Културни, духовни и образовни центар Свети Сава, у којем се налази Српска основна школа и забавиште. У том простору, такође, функционише и радионица старих заната и вредно вежбају играчи фолклорног ансамбла Банат, који проноси славу српског фолклора широм Мађарске, али и изван њених граница.

Уколико још нисте, посетите место Деска, које се налази у Жупанији Чонград, у јужном делу Мађарске, 10 километара од Сегедина, и Културни духовни и образовни центар Свети Сава, кроз који ће вас провести увек расположени Кристифор Брцан.

За све посетиоце Будимпеште, Културни центар Срба у Мађарској, у Нађмезе улици 49, у самом центру града, право је место за сусрет наших сународника, и вредне и лепе програме који привлаче домаћу и интрнационалну публику.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво