Конференција српске медицинске дијаспоре 2015

У Београду је одржана Конференција српске медицинске дијаспоре. Министар Лончар истакао да је циљ окупљања подршка лекара дијаспоре побољшању здравственог система у Србији. Реализацију финансијски помогло Министарство спољних послова – Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Искуство лекара из дијаспоре могло би да помогну колегама у Србији у развоју медицине, како би се унапредио здравствени систем и побољшао квалитет услуга за пацијенте, речено је на Конференцији српске медицинске дијаспоре 2015, а преноси Новинска агенција Танјуг.

Министар здравља Златибор Лончар рекао је да је права мисија и циљ окупљања лекара из дијаспоре и из Србије да се побољша стање у здравственом систему укључујуцхи едукацију медицинског особља и квалитетније услуге за пацијенте. Лончар је рекао да би главна тема окупљања идуће године требало да буду постигнути резултати, односно шта је урађено за годину дана у циљу побољшања здравственог система.

Декан Медицинског факултета у Београду Небојша Лалић рекао је да лекари из дијаспоре могу да буду веза у скраћењу пута за достизање нових знања у српској медицини. На скупу је оцењено треба радити на повезивању лекара из Србије који раде на клиникама и у болиницама широм света и лекара у матици, како би их упознали са најсавременијим достигнућима у медицини.

Директорка Лекарске коморе Србије Весна Јовановић рекла је да ће следеће окупљање 2016. године бити прилика да се обележи јубилеј 115 година од оснивања Лекарске коморе Србије и 10 година од обнављања рада. Она је принцези Катарини Карађорђевић, чија је фондација покровитељ конференције, поклонила списак од 33.000 лекара у Србији наводећи да би требало саставити списак свих колега у свету који би могли да помогну лекарима у Србији.

Директорка Светске здравствене организације у Србији Миљана Грбић истакла је важност добре обучености здравствног кадра за спровођење квалитетне здравствене услуге. Према њеним речима, услови за побољшање стања у здравству је довољан број квалитетних здравствених радника и приступачност лекова и медицинске технологије. Грбић је указала на то да у Србији постоји неједнака дистрибуција здравственог кадра, да лекари одлазе из земље и истакла да су за јачање медицинског кадра потребне квалитетне обуке.

Принцеза Катарина је поручила да су лекари у дијаспори и њихово знање потребни Србији и да треба да се окупљају како би видели како могу да помогну колегама у матици. Она је рекла да је поносна на лекаре у Србији, за које је рекла да су хероји, као и да конференција треба да да свој допринос да систем здравствене заштите у Србији постане бољи, ефикаснији и доступнији свим грађанима Србије.

Шеста конференција српске медицинске дијаспоре 2015. покрива широко подручје медицинских наука са фокусом на педијатрију, онкологију и хирургију, а предавачи најистакнутији стручњаци из Србије и иностранства. На дводневној конференцији, коју је отворио принц Александар Карађорђевић, учествовало је више од 500 лекара, а отварању су присуствовали и амбасадори Немачке Хајнц Вилхелм, Велике Британије Денис Киф и других земаља.

Министартсво спољних послова - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону је финансијски подржала одржавање конференције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво