Седми фестивал српске културе у Истри

Седми фестивал српске културе у Истри организовали су Веће српске националне мањине Истарске жупаније, Клуб Срба Истарске жупаније и Координација Срба у Истри.

Свечаном отварању Седмог фестивала српске културе у Истри присуствовали су парох Пулако - перојски Горан Петковић, генерални конзул Републике Српске у Ријеци Момчило Радивојевић, Растко Јанковић испред Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону МСП Србије, Роберт Цвек, председник Градског већа Пуле и изасланик жупана Валтера Флега, Милан Рашула председник Већа Срба у Истри и Радомир Јанковић, председник Координације Срба у Истри.

Седми фестивал српске културе у Истри се одржава под покровитељством и уз финансијску подршку Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије.

Седми фестивала српске културе отворен је 16. априла у Српском култуном центру Истра у Пули свечаним програмом у којем су наступили КУД Бранко Радичевић и Градски тамбурашки оркестар Стара Пазова, песници Владимир Благојевић, Слађана Ђорђевић, Зоран Маслаковић, Милош Сакић, Предраг Безбрадица и Миодраг Јакшић, примадона Александра Ангелов Јовановић и други. Програм су водили Александар Симић новинар и водитељ ТВ Студија Бе и Александра Радаковић, ПР издавачке куће Арте из Београда.

Седми фестивал посвећен је великој српској сликарки и хуманитарки Надежди Петровић, а њој у част отворена је у Галерији СКУЦ-а велика изложба слика Александре Ђурић из Новог Сада, Марије Гужвице из Нове Пазове, Снежане Петровић Сударић из Копра и Милице Јакшић из Старе Пазове.

У вечерњим сатима првог дана фестивала за млађу публику приређен је концерт рок бенда Ничим изазван из Београда у клубу Рок кафе у Пули.

Фестивал је обишао све велике градове у Истри, па је тако програм Фестивала у петак 17. априла гостовао у рударском граду Лабину где је отворена изложба слика Маријана Каравцле академског сликара из Старе Пазове, концерт фолклорног и тамбурашког ансамбла Бранко Радичевић из Старе Пазове, заједничко дружење са бројним гостима из политичког и јавног живота Лабинсштине настављен је у ресторану Старе Стазе а добро расположење и забава потрајала је до зоре.

Караван Седмог фестивала гостовао је 18. априла у истарском граду Ровињу. Учесници су обишли стари град, цркву Св. Еуфемије, Гризију са бројним галеријама и атељеима, а концерт класичне и филмске музике градског тамбурашког оркестра Стара Пазова под управом маестра Љубинка Лазића и специјалних гостију примадоне Александре Ангелов Јовановић и Миње Суботе, одржан је у Мултимедијалном центру Ровињ.

После свечане литургије у цркви Св. Спиридона у Пероју приређеној у част извођача, гостију и учесника 7. Фестивала одржан је 19. априла традиционални излет на острво Национални парк Бриони.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије