Исељенички хор "Cyrilica" двоструки канадски победник

Исељенички хор "Сирилика" (Cyrilica) из Ванкувера двоструки је победник великог хорског такмичења у пацифичкој провинцији Британска Колумбија.

Хор Cyrilica освојио је прво место у конкуренцији 17 хорова, а исти успех поновио у категорији малих ансамбала (6-12 певача) у којој се надметало 8 хорова.

Певачи и певачице Cyrilica извели су 8. Мокрањчеву руковет (Песме са Косова), Да исправитсја молитва моја Павела Чеснокова и македонску ромску песму Чај шукарије.

На традиционалном Киванис фестивалу наступило је 58 хорова са 1800 учесника.

Изванредан успех донео је хору Cyrilica номинацију за учешће на такмичењу Извођачке уметности Британске Колумбије које ће се одржати од 26. до 30 маја.

Чланови и чланице хора Cyrilica су у већини (80 одсто) српског порекла, има их и из Хрватске и Бугарске, а диригенткиња Македонка Емилија Лале је некадашња професорка Факултета музичке уметности у Скопљу и диригенткиња три тамошња награђивана хора.

"Хор Cyrilicaна најбољи начин афирмише словенску, дакле и српску културу не само у исељеничком окружењу него у канадском друштву у целини", изјавио је за Бету, почасни конзул Србије у Ванкуверу Предраг Владиковић. Иницијативу за оснивање хора Cyrilica дали су 2012. некадасњи чланови београдског, међународно признатог хора Бранко Крсмановић, а први наступ хор је имао пре годину дана.

Хор Cyrilica је непрофитна организација чија је мисија да промовише културну баштину словенских народа у канадском мултикултурном миљеу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије