Редовно скупштинско заседање Српског савеза у Шведској

У Халмстаду је одржана 24. годишња Скупштина Српског савеза у Шведској, где су се као најважнија, издвојила питања о сарадњи са Српском православном црквом и образовању на матерњем језику.

У Српском друштву Крајишници у Халмстаду одржана је редовна, 24. годишња Скупштина Српског савеза у Шведској. Овогодишња Скупштина има за циљ да учврсти везе између српских клубова, побољша и унапреди сарадњу са Српском православном црквом. Сам почетак припао је гостима који су говорили о текућим проблемима.

Отац Милан Вукашин говорио је о односима Српске православне цркве и српских организација и о положају српске заједнице у шведском друштву.

„Увели су нам једно ново правило где ће сви православни Срби на територији Шведске морати да се изјасне да ли су православни Срби и да ли припадају својој правсолавној заједници или нису. Имамо много верских, религиозних заједница у Шведској који функционишу на разне начине и Шведска многима жели да стане у крај, а самим тим тај други закон би закачио и нас, па морамо да прикупљамо све наше чланове", каже отац Милан Вукашин, координатор Епархије британско-скандинавске.

Једна од главних тема био је положај српског језика у шведском школском систему.

„Једна од ставки које ми тражимо је да министарство учествује, да нам организује стручне семинаре, јер смо схватили да нама знања треба, поготово најновија знања и истраживања, да нам помогну око уџбеника, око посета, чак и око најспореднијих ствари на које они не мисле, а нама су важне", каже Ана Шћебешћен, професор српског, хрватског и босанског језика и књижевности.

Након уводног излагања започело је званично заседање Скупштине.

„Српски Савез своје активности заснива на одржању српског језика, културе, идентитета, као и активног учешћа наших чланова у друштву. Сарадња са осталим организацијама и српском православном црквом нама је овде приоритет, а даље сарадња са матицом и нашим братским организацијама широм дијаспоре", каже Томислав Чолић, председник Српског савеза у Шведској.

„Ми смо се договорили да се не враћамо на прошле ни добре ни лоше ствари, немамо много времена, тако да ћемо се ограничити на сарадњу у будућности", каже Жељко Видаковић, председник Удружења Цар Лазар из Скене.

„Очекујем да ова скупштина одабере нову управу, све оно што није било добро да одбаце, а добре планове да направе, и за Савез и за наша локална удружења како би боље функционисали и како би још боље сарађивали", каже Ђуро Тепић, председник Српског удружења Крајишници из Халмстада.

Жеље и надања наших људи у Шведској јесте да се превазиђу егзистенцијални проблеми и да се након тога крене у развој и јачање српских заједница у овом делу Европе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије