Срби у Печују - мала али сложна заједница

У Печују, заједно са Мађарима и припадницима више националних мањина, живи и невелика српска заједница. Њен друштвени и политички живот координира Српска мањинска самоуправа, као изабрано представничко тело.

Смештен на самом југу Мађарске, недалеко од границе са Хрватском, Печуј важи за један од најлепших и најстаријих градова у овој земљи. Први пут је као насеобина споменут пре 12 векова, а данас је средиште мађарске жупаније Барања, универзитетски, привредни и културни центар јужне Мађарске.

У Печују, заједно са Мађарима и припадницима више националних мањина, живи и невелика српска заједница, чији друштвени и политички живот координира Српска мањинска самоуправа, као изабрано представничко тело.

"Српска самоуправа у Печују постоји од 1994. године. Као вероватно и у случају осталих мањинских самоуправа, и наш циљ је очување националног културног блага. Такође, организујемо и неке програме којима можемо окупити све људе српске националности, односно наше мањине. Наравно, у тим приликама, гости су нам не само припадници српске народности, већ и већинско, мађарско становништво", каже Радован Горјанац, председник Српске самоуправе у Печују.

Поред Српске самоуправе, о положају и друштвеном животу наших сународника у Печују, брине и цивилна организација Печујско-барањско српско удружење.

"Оно по чему се разликујемо од самоуправе, јесте наш статус, јер је овде реч о невладиној организацији, која може да преживи искључиво од средстава прикупљених путем конкурса и од чланарине својих чланова. Једна од наших активности су "Барањске свеске", које издајемо већ дуги низ година. То су мала издања на српском језику, увек везана за неку годишњицу, или пак за неку угледну личност, која је са наших простора, из Барање, и чији је рад заслужио да се то забележи. У тим публикацијама објављујемо и резиме на мађарском језику, како би и мађарско становништво знало о чему је реч. На тај начин, у писаној форми, остављамо трагове за будуће нараштаје, да би знали да су овде, на овом простору, живели Срби и шта су они радили", истиче Милица Павлов, секретар тог удружења.

Печуј је и познати спортски центар, па стога не чуди што у његовим клубовима играју и врхунски спортисти из Србије. Једна од њих је и Сања Орозовић, кошаркашица КК ПЕАЦ из Печуја.

"Прошле године смо играли у финалу Купа и победили. Такође смо играли и у финалу државног првенства, али смо изгубили ту финалну утакмицу. Ове године имамо такође план да уђемо у финале и да освојимо првенство државе", каже Сања.

Оно што српску заједницу у Печују посебно радује, јесте освећење новоизграђене српске цркве, планирано за 3. мај ове године. Како се очекује, њихов гост ће том приликом бити и патријарх српски, господин Иринеј.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 10. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије