Скајп – пројекат „Да те цео свет разуме“

Бесплатни тромесечни курс српског језика за дијаспору преко Скајпа – Пројекат "Да те цео свет разуме", који реализује Канцеларија за сарадњу са дијаспором Службе за послове Градоначелника Града Ниша, Филозофски факултет Универзитета у Нишу и ОЦД "Проактив", под покровитељством Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије, ушао у другу фазу имплементације.

Под геслом Да те цео свет разуме, 22. фебруара је завршен конкурс расписан половином јануара за нове полазнике овог курса. Након тога наступио је одабир кандидата из дијаспоре, старости између седам и 30 година, као и предавача из матице - студената Департмана за српски језик Филозофског факулета у Нишу, који је убрзо завршен, те бесплатни тромесечни курс српског језика за дијаспору преко Скајпа може да почне.

Иако је интересовање наших људи из свих крајева света било изузетно, нарочито учесника прошлог циклуса предавања који је бројао 23 полазника, одабрано је 35 ученика из 11 земаља. Од њих, 31 кандидат је рођен у иностранству, а четворо преосталих у Србији.

У односу на прошлогодишњи курс, мотиви за пријављивање кандидата су слични. Разлог за аплицирање највећег броја одабраних проистиче из жеље за упознавањем или усавршавањем матерњег језика, с обзиром на српско порекло и потребу за комуникацијом са родбином и пријатељима из Србије. Информисање о пројекту било је најделотворније преко канала Канцеларије и пријатеља и родбине пријављених, затим следе конзулати, амбасаде и интернет издања штампаних медија.

Младост српског расејања ће учити правила језика земље свог порекла од 23. марта до 19. јуна 2015. године. Часови ће се одржавати два пута недељно у трајању од 45 минута, у унапред договореним терминима, у складу са индивидуалним програмом рада који је креиран на основу резултата улазног теста о знању српског језика кандидата. Филозофски факултет у Нишу и Канцеларија за сарадњу са дијаспором Града Ниша ће водити рачуна да часови теку квалитетно и предвиђеном динамиком. Након завршетка курса, полазници из дијаспоре ће добити сертификат о похађању курса Филозофског факултета у Нишу са наведеним одговарајућим нивоом знања.

За ову прилику, предавачи, студенти Филозофског факултета, прошли су специјалну обуку из методике српског језика као завичајног. Њих у финалу пројекта Да те цео свет разуме очекује потврда нишког Филозофског факултета о стручном усавршавању и одговарајућа потврда Града Ниша o учешћу у пројекту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво