Кроз Србију: Чачак вековима

Недавно је екипа Програма за дијаспору РТС-а боравила у Моравичком округу. Какво природно и духовно благо крије овај крај богате историје и традиције погледајте у емисији која је на Сателитском програму РТС-а у среду, 25. марта у 18.50, и на Другом програму у недељу, 29. марта у 14.25.

Град Чачак, смештен у котлини између планина Јелице на југу, Овчара и Каблара на западу и Вујна на северу, налази се на 150 км од Београда. На истоку је окренут према краљевачкој котлини. Планине се благо спуштају према граду и току Западне Мораве.

Овај простор има богату историју и традицију, која се чува од малих ногу. У периоду прве српске средњовековне државе, насеобина се помиње у 13. веку. У Студеничком типику записано је да је оснивач града Чачка жупан Страцимир, брат Стефана Немање.

Манастир Никоље, који је удаљен осам километара од Чачка је сачувао свој архитектонски облик из средњовековног периода. Сви манастири који се налазе у Овчарско-кабларској клисури, како се у обичајило, зову се малом српском Светом Гором.

У селу Врнчани живи осмочлана породица Каранац по обичајима својих предака.

У Доњој Трепчи је позната породица Минића, који су прошле године обележили пет деценија брака и који су познати по производњи воћних ракија.

Младена Гојковић са својим КУД-ом Српски јелек се потрудила и припремила оригинална традиционална српска јела за све прилике.

Етно кућа Ерић у Мрчајевцима са свим етно-садржајима - од предмета у дворишту, на и око куће и са традиционалним српским јелима чији се мирис и укус памте јер се праве на традиционални начин.

Емисија је на Сателитском програму РТС-а у среду, 25. марта у 18.50, и на Другом програму у недељу, 29. марта у 14.25.

Аутор и уредник емисије Даница Брокета

Сниматељ Димитрије Хаџи Николић

Реализација Ернестина Глигоријевић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво