Тања Фајон: Србија на добром путу, приступни преговори што пре

Екипа РТС-а недавно је боравила на Бледу поводом обележавања 20 година рада и постојања Савеза српских друштава Словеније, коме је присуствовала и чланица Европског парламента из Словеније Тања Фајон. То је била прилика и за разговор о Резолуцији Европског парламента о напретку Србије ка Европској унији.

Да подсетимо, посланици су усвојили три од укупно седам предложених амандмана на допуњену верзију коју је сачинио известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер прошлог месеца. Они се тичу надлежности Србије за суђење за ратне злочине у бившој Југославији, положаја заштитника грађана и напретка у нормализацији односа Београда и Приштине.

„Резолуција је била позитивна и порука Србији да је крајње време да се почне са приступним преговорима. Мислим да када је у питању дијалог Србија-Косово-правосуђе остварен напредак. Србија још увек треба да уложи напоре за слободу медија, правосуђе, независност омбудсмана...То су били позиви у Резолуцији, али у сваком случају била је ту позитивна порука, Србија иде добро према Европској Унији. То је био позив парламентараца да преговори што пре почну", каже Тања Фајон.

Хрватски посланици предложили су амандман којим би се Србија спречила да процесуира оптужене за ратне злочине почињене на територији Хрватске. Социјалдемократска фракција којој припада и Фајонова, била је против овог амандмана.

„Мислим да тај амандман нема места у овој Резолуцији, јер је то више билатерално питање. С дуге стране, Србија је прихватила овај закон у 2003. години и закон су и Европска комисија и међународна заједница признали да је закон добар. Наравно, увек су нека питања отворена између Хрватске и Србије, али мислим да су овог пута хрватски посланици ишли далеко и да су искористили парламент за убирање поена у домаћој јавности. Мислим да парламент није за то", каже Тања Фајон.

У коначној верзији усвојен је амандман којим се Србија позива да "у духу помирења и добросуседских односа преиспита спорни закон". За је гласало 347 посланика, док је против било 319.

„То је позив Србији, наравно у Резолуцији смо то прихватили. Социјалдемократи и Зелени су то прихватили, али нисмо били у већини. У сваком случају комисија је такође рекла да је то билатерално питање. С друге стране, то је преседан. Данас има пуно земаља чланица које имају сличан закон. Ако је потребно и комисија ће бити у дијалогу са Србијом, па ће Србија то морати и да учини", каже Фајонова.

На трећем састанку парламентарног Одбора за примену Споразума о стабилизацији и придруживању, који је одржан крајем прошле недеље у Београду, потврђено је да Европски парламент подржава Србију у европским интеграцијама, цени напредак који је Влада постигла на том путу и залаже се за отварање поглавља током ове године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво