Путоказ - од нулте тачке до врха

Спомен-путоказ усмерен ка 26 светских градова у којима је живео, радио или их повезао Михаило Пупин постављен је 12. марта у његовом родном Идвору, на дан када је пре 80 година преминуо велики српски научник.

Путоказ је постављен у Меморијалном комплексу, у коме су Пупинова родна кућа, основна школа коју је похађао и његова задужбина. На стубу су имена градова у којима је научник живео, уз ознаку раздаљине од Идвора - "нулте тачке" из које се отиснуо све до Америке, где је стекао славу као професор и проналазач на Колумбија универзитету.

Део овог обележја је и текст из Пупинове аутобиографије Од пашњака до научењака, за коју је 1924. године добио Пулицерову награду.

Иницијативу за постављање споменика-путоказа покренуо је редитељ Мирослав Станковић. 

"Овај догађај је права прилика и за медијско представљање Србије свету. Ово је светска вест, имајући у виду чињеницу да је у питању планетарна личност која је изузетно задужила човечанство. По њему, као оцу даљинске телефоније, који је повезао свет, људе, народе и континенте, његов револуционарни проналазак у науци званично назван Пупинов калем изазвао је праву информатичку револуцију у телефонској, телеграфској и радио индустрији. Лабораторија за физику Михајло Идворски Пупин, која се налази на Колумбија универзитету, дала je свету више од тридесет нобеловаца, а њих седморо су после Нобелове награде, добили и Пупинову медаљу, која се у САД додељује за посебне националне заслуге у области технологија које имају општи и трајни значај за америчко друштво. У име Исток филма, и као аутор филма о Пупину, покренуо сам подизање путоказа - споменика, јер је Идвор нулта тачка Пупиновог пута до самог светског врха", каже Мирослав Станковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије