О цару Душану и средњовековној Србији у "Записима о српском царству"

Нови историјски роман писца, професора и оснивача Одсека за славистику на чикашком Универзитету Николе Моравчевића, о средњевековој Србији "Записи о српском царству" објављен је недавно у издању Архипелага.

Записи о српском царству су историјски роман о цару Душану и о Србији прве половине 14. века. Заснован на изученим и провереним чињеницама, Моравчевићев роман је заносна и интригантна прича о једном од најузбудљивијих тренутака српске историје.

На почетку 21. века у остацима средњовековне архиве католичке цркве у аустријском градићу Вилах пронађени су записи о српском царству витеза Палмана фон Брахта, команданта најамничке гарде цара Душана. Ти записи нас воде у само средиште бурне историје Душановог царства.

Моравчевићев роман показује династичке сукобе и преврате у Србији тога доба, ратне сукобе са околним земљама, политичке и империјалне амбиције цара Душана, као и разлоге зашто је овај владар основао своју најамничку гарду. Како се прати у узбудљивим епизодама Моравчевићевог романа, најамничка гарда цара Душана постаће извор његове државничке и војне моћи, али и извор снажне централне власти и начин да сузбије суревњивости, подељености и побуне својих племића и великаша. Одмах после смрти цара Душана најамничка гарда напушта Србију, после чега опада њена улога и моћ и долази до распада земље на мноштво малих посвађаних и подељених феудалних јединица.

Из епизоде у епизоду овог историјског романа пред нама се откривају слојеви историје, лик цара Душана, приватни и државнички разлози и страсти који га покрећу и раздиру.

Као његов саветник и командант његове гарде, Палман фон Брахт прати из највеће близине цара Душана, осветљавајући његов приватне драме и државничке намере и остварења.

Пре романа Записи о српском царству и издању Архипелага објављени су на српском језику Моравчевићеви историјски романи: Светлост Запада - Lux Occidentalis, Витез у доба зла, A Brandenburg Concerto , Време васкрса, Бечу на веру, Последњи деспот и Радичево завештање, као романи и на енглеском језику:  A Brandenburg Concerto (2008) и Албион, Албион (2009).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије