Две деценије Савеза српских друштава Словеније

Савез српских друштва Словеније обележава 20 година успешног рада и постојања. Тим поводом 14. марта на Бледу је организована Свечана академија која је окупила угледне личности из политичког, културног и јавног живота Словеније, Србије, Републике Српске и других делова региона. О значају Академије, за РТС говори председник Савеза Никола Тодоровић.

Свечана академија Савеза српских друштава Словеније је прилика да погледамо на којим подручјима свога деловања је Савез био успешан и са којим проблемима смо се сусретали.

На Академију су позвани представници свих српских друштава у Словенији, али и личности из политичког, јавног и културног живота Словеније, Србије и Републике Српске. Свечана Академија сама по себи има свечани карактер, а том приликом желимо подсетити присутне, али и јавност у Словенији и Србији на оне пројекте које смо као Савез реализовали а који су, пре свега од националног значаја за српску националну заједницу у Словенији.

Савез је у институцијама Србије и Словеније и Републике Српске признат као кровна организација Срба у Словенији, због чега морамо споменути и она питања која су од националног значаја, а не могу се решавати без помоћи институција домицилне и матичне државе.

Овде је, пре свега, у питању признавање статуса националне мањине српске заједнице у Словенији, јер се само на тај начин стварају услови, да Срби сачувају свој језик и писмо, да сачувају своју културу и традицију, као и национални идентитет.

Главна порука на Свечаној академији је приказати стање и положај српске националне заједнице у Словенији после осамостаљивања Словеније са жељом да домицилна и матична држава усвоје одговарајуће мере које ће представљати гаранцију за наш опстанак, да асимилацију Срба у Словенији успоримо, ако је већ не можемо спречити.

На Свечаној академији ће Савез српских друштава Словеније поделити захвалнице бившим предесдницима Савеза, али и појединим институцијама Србије и Словеније које су са својим активностима допринеле да је Савез српских друштава опстао, али и постао препознатљив као кровна организација српске националне заједнице у Словенији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије