Просвјета у Бечу о српском језику и ауторима у Европи

Тема мартовских "Духовних разговора" Просвјете, одржаних прве суботе у месецу у сали храма Светог Саве у Бечу, била је положај српског језика и стваралаца у Европи.

Гости су били књижевници и активисти из Француске и Немачке - Дана Додић, песникиња из Париза и Игор Ремс, сликар и поета који живи у Келну, сазнајемо из Просвјете Аустрија.

Председник Просвјете, Срђан Мијалковић подсетио је присутне да је у марту 2011. године овај пројекат почео са радом, а да је тада тема била Српски језик и српски језици по књизи тадашњег госта, професора Милоша Ковачевића.

"Данас је тема слична, положај језика се није много променио, али су Срби у Аустрији сада много самосвеснији, сада је то постала битна тема, и осећа се да многи следе иницијативу Просвјете и да су бројније ушли у процес покушаја поправљања стања и положаја српског језика у овој земљи", рекао је Мијалковић.

Гошћа из Париза, Дана Додић описала је ситуацију у француској престоници као много повољнију за српски језик него у Аустрији, јер се тамо не спори ни име језика, ни настава на српском језику. Самим тим, већи је број заинтересованих младих људи српског порекла који се школују и учествују у јавном и друштвеном животу земље домаћина, а тиме је и положај српске заједнице у овој земљи подигнут на виши ниво.

Игор Ремс је подсетио да је проблем положаја српског језика у Немачкој у традиционалним и историјским процесима који Србима ни у даљој прошлости нису били наклоњени, а да данас трпимо последице раније незаинтересованости и небриге који се морају променити. Песници су обрадовали присутне казивањем својих песама, а млади уметник Милан Цонић је на клавиру пратио казивање, али се публици представио и својим композицијама.

Дискусија о теми била је, по обичају жива, на моменте и емотивна, што показује да је питање језика битан, али још нерешен елеменат живота српске заједнице у Аустрији, али и у Европи, где, како је подсетила Светлана Матић из Просвјете, живи преко четири милиона наших сународника.

На Дан жена, управо је госпођа Матић била домаћин овогодишње Просвјетине прославе тог празника у кафеу Тути Фрути у десетом бечком округу. Просвјетини гости књижевници - Дана Додић и Игор Ремс - тог пута су били у својим природним улогама песника, који су изузетним стиховима у својеврсном мушко-женском поетском ватромету пожелели срећан празник дамама из Просвјете. Дружење је протекло у сјајној атмосфери, а даме и пратиоци су уживали у стиховима и музици, за коју се такође побринуо млади и талентовани Милан Цонић.

Мајчин дан су обележили и ђаци Просвјетине школе српског језика, изненадивши своје маме пригодном приредбом, цртежима, песмама и рецитацијама. Све маме су од Просвјете добиле по црвену ружу, а наставнице, Љубица Карић и Катарина Нешовић биле су најрадосније јер је приредба успела, а деца и родитељи још једном потврдили успешан рад и важност ове школе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије