Срби из Швајцарске помажу Мокрање

Заједница Срба Швајцарске покренула је акцију помоћи за обнову здравствене амбуланте села Мокрање у Источној Србији.

Заједница Срба Швајцарске упућује апел свим људима добре воље да помогну колико могу. Помоћ је добродошла у новцу, али и медицинској опреми која је неопходна амбуланти.

Амбуланта је у веома лошем стању и ради само четвртком, па се тог дана за помоћ обрати и преко 50 пацијената, углавном старијих лица.

"Током фебруара месеца контактирало нас је неколико грађана пореклом из села Мокрање са молбом за помоћ у уређењу амбуланте у овом селу. Чланови управе наше Заједнице су једногласно прихватили њихову молбу. Ценимо да је амбуланта мештанима овог села преко потребна и да ће њено поновно довођење у функцију умногоме олакшати живот становника овог села, пре свега оних најстаријих. Заједница је за ову акцију из своје касе издвојила 500 CHF, а већ нам се јавило неколико донатора, који својим новчаним прилозима и материјалним средствима желе да помогну у реновирању и уређењу амбуланте", рекао је за Програм за дијаспору РТС-а Раденко Симић из управе Заједнице.

Удружење Заједница Срба Швајцарске је основано 1. јануара 2014. године, на иницијативу председника, Драгана Гаврића. Од самог оснивања Заједница је била активна у организовању прикупљања помоћи за угрожена и тешко оболела лица на подручју Србије и Републике Срспке.

"Заједница Срба Швајцарске се ангажовала заједно са српском православном црквом из Цириха у прикупљању хуманитарне помоћи пострадалима у мајским поплавама 2014. године. Тоне хране, воде, ћебади, одеће, обуће и других потрепштина сакупљено је захваљујући нама и послато у угрожена подручја", каже Раденко Симић.

Али, то није све. Заједница Срба Швајцарске ангажована је на уређењу спомен плоче српском официру Марку Орловићу код Анделфингена, недалеко од Винтертура. Орловић је био припадник војске Краљевине Југославије, када је са осталим војницима 17. децембра 1942. године стигао у Швајцарску. Припадници те јединице су активно помагали становништву у пољопривредним радовима, као и у уређењу језера Хаусер, где је 26. августа 1943. Марко и настрадао.

"Спомен-плочу су му подигли његови гардијци на ивици шуме изнад језера, о чему постоје слике. Међутим, спомен плоча је зарасла у трње и шуму, а ми смо је открили и одлучили да је уредимо, за шта смо добили и одобрење надлежних општинских власти. Планирамо да до краја маја месеца ове године завршимо све радове и да то свечано и обележимо", каже Раденко Симић.

Координатор акције помоћи за Мокрање је Управа Заједнице, на челу са председником Драганом Гаврићем.

Заједницу Срба Швајцарске можете конатктирати путем Фејсбука, на телефон 079 336 09 14 или путем мејл адресе   info@zajednica-srba.ch

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије