Нова сазнања о Николи Тесли представљена на Харварду

Центар зе европске студије Универзитета Харвард и Харвардово Јужнословенско друштво организовали су 11. фебруара панел који је представио ново лице Николе Тесле.

Догађај је започео предавањем Александра Протића, директора Тесла меморијалног пројекта и Федералног саветника Француске Федерације за УНЕСКО о доприносу светском миру Николе Тесле, као и о његовом месту у међународној баштини.

У наставку је одржана панел дискусија на којој је представљена књига "Пут мира Николе Тесле" у издању УНЕСKО Центра за мир, "Теслианум" енергетског иновационог центра и Тесла меморијалног пројекта. Зборник чланака осветљава Теслин допринос светском миру, стратегијама, филантропији, одрживом развоју, етичком предузетништву, теме које су готово нимало познате у вези Тесле.

Штампано издање књиге се не продаје, већ поклања изузетним појединцима који су се посветили Тесли.

Дигитална верзија књиге биће свима бесплатно доступна путем интернета. У књизи, о Тесли пишу нобеловци, академици, експерти МЕНСА-е, УНЕСКО-а, УНИЦЕФ-а, чувени писци, професори и студенти из различитих земаља...

Гордана Вуњак-Новаковић, професор биомедицине на чувеном Универзитету Колумбија у Њујорку и двоструки амерички академик, отворила је панел говорећи о Теслиној етици у животу и раду, као и о поукама које нам је оставио. Ги Ђокен, директор УНЕСКО центра за мир, говорио је о томе шта лидери могу да науче од Тесле.

Мирјана Прљевић, међународни експерт за стратешко позиционирање, председник Енергетског иновационог центра "Теслианум" и извршни директор Фондације за мир и решавање криза, анализирала је премијерно Теслу као пример сјајног стратега и нагласила да су изузетни људи кључ добрих стратегија.

Срђан Павловић, председник франкфуртске интеркултурне мреже Никола Тесла посветио се Теслиној креативности. Зорица Циврић, виши кустос Музеја науке и технике у Београду, представила је компаративну анализу Тесле и Шекспира као аналогију два генија. Раве Мехта, писац бестселер стрипа о Николи Тесли разматрао је савремени приступ историји науке и начин на који Тесла може да инспирише млађе генерације.

Поред професора и студената универзитета Харвард, догађају у Харвардовом Центру за Европске студије присуствовао је и дипломатски кор, научници, предузетници и уметници.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво