Представници православних народа на скупу у Љубљани

У Словенији се од 9. до 12. фебруара одржава највећи скуп представника православних народа. Скупу, поред 24 из Словеније, присуствује и 80 представника из 35 држава.

У Словенији се одржава двадесет прва међународна конференција Међународног друштвеног фонда јединства православних народа, сазнајемо од Радета Бакрачевића из Љубљане.

Конференција је почела 9. фебруара званичним отварањем у градској скупштини у Љубљани, и трајаће до 12. фебруара и то у Љубљани, Марибору и Чатешким Топлицама.

Конференција се одржава под називом Достојанство, права и слободе човека - хришћанска димензија.

Циљ конференције је да се унапреди и јача улога православља као важног политичког, културног и духовног ентитета, превладавање екстремних националних и регијских разлика, заштита националних и верских мањина, јачање мултилатерарне сарадње на парламентарном нивоу, сарадња и размена искустава међу парламентима и и парламентарцима.

На конференцији учествује и Александар Чотрић, члан сталне делегације Народне скупштине Републике Србије у Интерпарламентарној скупштини православља, као и представници српске амбасаде у Словенији.

Организатори су ове године одабрали Словенију на позив загребачко - љубљанске митрополије. Конференцији присуствују и представници католичке и евангелистичке цркве.

У раду конференције Међународног друштвеног фонда јединства православних народа учествују представници Русије, Србије, Грчке, Бугарске, Црне Горе, Кине, Палестине, Летоније, Украјине, Белорусије, Пољске, Румуније, Албаније, Чешке, Словачке, Јерменије, Либана, Македоније, Естоније, Уганде, Молдавије, Сирије, Грузије, Републике Српске, Јордана, Словеније, Хрватске, Зимбабвеја, Анголе, Белгије, Босне и Херцеговине, Естоније, Казахстана, Немачке, Молдавије.

У интевјују за Штајерске новице Доку Завгајев, амбасадор Русије у Словенији каже да је председник Русије, Владимир Путин, обећао финансијску помоћ за подизање нове православне цркве у Марибору.

Учесници конференције су у Марибору, 10. фебруара, на месту некадашњег нацистичког концентрационог логора положили венце на споменик палим логорашима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво