Књижевно вече у Ветингену

Протеклог викенда у Ветингену у Швајцарској одржанa je промоцијa књижевних дела српског писца, драматурга и сценаристе Миодрага Лукића.

Пред око тридесетак гостију, представника медија и разних српских удружења у Швајцарској, представљено је десет објављених и најављена су два нова романа најчитанијег српског писца који живи и ствара у Швајцарској, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Драгана Влаисављевић.

Догађају су присуствовали вицеконзул Србије у Цириху Предраг Мандић, народна посланица Злата Ђерић, као и представници Српског културног савеза у Швајцарској и Удружења српских писаца Швајцарске.

Миодраг Лукић, као писац претежно социјал-психолошких романа чија се радња већином одвија у Швајцарској, и где су главни актери углавном Срби, није имао проблем да лако продре до циљне групе читалаца. Иако помало оштар у критици данашњице, читаоци сматрају да је успео да на веома добар начин укаже на горуће проблеме са којима се данашње друштво сусреће. Наркоманија, проституција, проглашење независности Косова и одјек тог чина у Швајцарској, управљање људским судбинама и манипулација савременим човеком, само су неке од тема које се могу сусрести у пишчевим романима. Као Србин који од 1990. године живи у Швајцарској, осврнуо се и на теме односа народа на Балкану, а посебно је обрадио тему сукоба на Косову и Метохији.

Књижевно вече започело је представљањем писца и кратким описом сваког од десет његових романа. Главни актери ове књижевне вечери, поред самог писца, били су глумци из швајцарско-српског позоришта Дуга.

Глумице Гордана Ранђеловић и Милица Поповић су на специфичан начин представиле романе Миодрага Лукића, али је и сам писац дао кратак осврт на своје романе.

Публика је постављала питања интересујући се одакле инспирација, али и храброст да се пише о можда најинтригантнијим темама које покрећу данашњи свет. Неретко и сами наслови књига могу да укажу на теме које ће бити проучаване у неком књижевном делу, што није случај и код овог писца.

Његов опус, за сада, броји десет романа: Српски жиголо, Студио Европа, Рањени вук, Судбине, Хијене, Рањени вук II, Месо, Фока, Ајдук и Пробисвјет.

Лукић се осврће и на питање цензуре у целом свету, где помиње како је један од најзначајнијих сајмова књига у Европи, односно у Базелу, у Швајцарској, пре три године угашен, а разлог је, по његовом мишљењу непристанак тамошњих издавачких кућа да свако своје дело подвргну цензури.

Оно чиме се Лукић изузетно поноси је роман Ајдук, који је поред тога што је продат у више тиража на српском језику, преведен и на немачки језик и објављен 2013. године. Издавачка кућа ИЛ-Ферлаг Базел је, по Миодраговим речима, „ризиковала" и објавила овај роман и на швајцарском тржишту. Интересантан податак је да сви ликови у овом роману, који су по националности Швајцарци, носе презимена најпознатијих швајцарских писаца.

Савремена тематика којом обилују Лукићеви романи, нашла је место и у позоришним комадима и представама које пише писац. Позориште Дуга је до сада извело велики број драма од којих су најпознатије: Банкарка или лаж наша насушна, Круна краљице лепоте, Печат језика, И да сам паметан полудео бих, Одлагање живота, Ајнштајнова жена, Звезде дна, Савршен мушкарац, Господар никако да дође и многе друге.

Лукић истиче да је представа Ајнштајнова жена заживела и код швајцарске публике и да главни лик Милеве Марић-Ајнштајн тумачи Маријане Хес на немачком језику. По речима писца, ова монодрама довела је до великог интересовања швајцарске јавности за лик Милеве Марић која је неправедно запостављена и заборављена у свету.

„Спасење је сачувати породицу и решити се личног егоизма", завршио је Лукић, после живе дискусије, ово књижевно вече.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво