Цаке о љубави

У Удружењу књижевника Србије представљена је књига афоризама за децу "О љубави с љубављу" аутора Светлане Матић из Беча и Александра Чотрића из Београда. То је била прилика и да се чује како је организована школа за учење српског језика у Бечу.`

Представљање књиге афоризама за децу О љубави с љубављу аутора Светлане Матић из Беча и Александра Чотрића из Београда у Удружењу књижевника Србије изазвала је завидну пажњу и деце и одраслих. С обзиром на то да је Светлана Матић активни педагог и учи нашу децу у Бечу, била је то прилика да са ауторима ове занимљиве књиге проговоримо и о настави на српском језику у Бечу.

„Морам да кажем да смо ми покренули пројекат српске школе и да он јако добро функционише. Тренутно изводимо наставу у два српска храма у Бечу, у храму Светог Саве, у трећем бечком округу и у цркви Васкрсења Христовог у другом бечком округу, где имамо око стотинак ђака. Да би та школа опстала, и поред свих наших подухвата и настојања да очувамо српски језик у космополитском Бечу, и имајући у виду чињеницу да по неким проценама тамо живи око 200000 Срба, биће нам неопходна подршка матице Србије. Очекивања су пре свега упућена Министраству просвете и технолошког развоја Србије и наравно, целокупној Влади Србије", каже Светлана Матић.

Александар Чотрић сматра да се треба више ангажовати у очувању националног идентитета.

„Оно што данас постоји не задовољава потребе за образовањем на матерњем језику, то је настава која се одвија кроз свега два часа седмично. Мислим да је потребно омогућити формирање и српске гимназије у Бечу, а верујем да ћемо у наредном периоду издвајати и више времена, пажње и средстава да помогнемо нашим сународницима да сачувају свој идентитет", каже Чотрић.

A да ли и хумор треба увести као посебну дисциплину у српски језик?

„Мислим да је веома добро да у школским програмима буде заступљен и хумор, јер је он и забаван, а истовремено и поучан", каже Чотрић.

О овој занимљивој и вредној књизи говорили су и рецензент Вида Теофиловић, издавач Горан Марковић и Миљурко Вукадиновић, уредник трибине у Удружењу књижевника Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво