У сусрет Београдском фестивалу игре

У сусрет 12. Београдском фестивалу игре, љубитељи игре али и покрета забележеног на уметничкој фотографији, моћи ће да погледају изложбу 28 радова Александра Антонијевића, балетског играча који је каријеру градио у Канади. Изложба ће бити отворена 13. марта у Галерији Прогрес.

Изузетни балетски уметник Антонијевић који је дуже од две деценије био првак Канадског националног балета пети је добитник признања Вип позива, јединствене награде која представља по једног изузетног српског плесног ствараоца који живи и ради ван земље.

Награду Вип позива додељују Београдски фестивал игре и компанија Вип мобиле а признање је резервисано за српске ствараоце из области уметничке игре који су направили сјајну каријеру у иностранству и сваке године одлази у руке једног врхунског уметника који представља Србију у свету, а кога домаћа публика готово да не познаје.

Овогодишњи лауреат Антонијевић последњих десетак година професионално и успешно се бави уметничком фотографијом, излаже у престижним галеријама широм света и признати је фотограф.

Његови радови су најчешће посвећени играчима, лепоти људског тела и магији театра.

Фотографисао је трупу и прваке балета. Његов рад је део годишњег међународног фестивала фотографије у Торонту Контакт и представљен је на бројним приватним изложбама.

Рођен у Пожаревцу, Антонијевић је учио игру у Балетској школи у Новом Саду и придружио се Националном балету Канаде 1991. године. Од 1995. године има статус првака ове престижне балетске компаније.

Играо је у већини репертоарских наслова, укључујући главне улоге у балетима Жизела, Оњегин, Ромео и Јулија, Успавана лепотица, Силфиде, Манон и Алисине авантуре у земљи чуда, као и у бројним делима Жоржа Баланшина, укључујући балете Аполо, Дијаманти и Рубини из Драгуља, Тема и варијације и Виолински концерт Стравинског. Играо је главне улоге у представама Опус19/Сањар, Други детаљ, Заборављена земља, Етиде, Песме путника намерника и Хрома.

Неколико улога за њега и са њим је посебно креирао канадски кореограф Џејмс Куделка, укључујући улоге Кнеза Ивана у Жар птици и Зигфрида у Лабудовом језеру. Недавно је играо Петрушку у канадској изведви представе Нижински, Џона Нојмајера.

Антонијевић је 2011. године награђен Ролексовом првом наградом за играча, и то за улогу Белог Зеца у Алисиним авантурама у земљи чуда а 2009. године је освојио Прву награду играча за свог Дон Хозеа у представи Кармен.

Као остварени међународни уметник, Антонијевић је често гостовао и наступао са Енглеским националним балетом, Иноуе балетом из Јапана, Балетом Сантијага из илеа и ПАЦТ Балетом из Јужне Африке. Био је партнер многим светским примабалеринама, укључујући Сузан Џејф, Вивијану Дуранте, Лусију ЛаКару и Евелин Харт.

Након Београда изложба фотографија петог лаурета Вип позива Антонијевића биће приказана у Српском народном позоришту у Новом Саду од 23. до 31. марта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво