Српско шаховско друштво у Базелу

Српски шаховски клуб Сораб - Базел има дугу и успешну традицију. Постоји више од 20 година, а за то време је освојио и велика признања. Ове године екипа је освојила друго место у Купу Швајцарске и осигурала квалификације за улазак у другу лигу.

Шаховско друштво у Базелу основано је 27. априла 1991. године. Клуб је био победник Купа Швајцарске 1999, победник првенства северозападне Швајцарске 2002, вицешампиони Швајцарске 2002, сазнајемо од Жељка Кнежевића, председника клуба.

Клуб је због недостатка средстава за такмичење у највишој швајцарској лиги (Национал лига А), наставио да се такмичи на аматерској основи у трећој лиги.

Ове године у званичним шаховским такмичењима наступали су са једном екипом и у швајцарском купу, а пријавили су и екипу у групном такмичењу.

Капитен и главни стратег успеха екипе у првенству Швајцарске је Станислав Будишин, а најмлађи играч је Предраг Милетић (победио и у последњој одлучујућој утакмици на другој плочи против нове швајцарске наде Оливера Ангста!).

Екипа је успела да освоји друго место (10 бодова и освојених 28 поена из игре; 2 поена више од првопласиране Јуре!) и осигурала квалификације за улазак у другу лигу Швајцарске.

За Сораб Басел у 2014. наступали су и Славо Јовановић, Душан Загорац, Љубиша Станковић, Милетиц Милан, Бојић Зоран, Данијел Матовиц, Свен Хопе, Десанчић Мирослав и Жељко Кнежевић. У следећој сезони у Сораб Базел, долази као појачање Жељко Станковић који их је предводио у купу против шампиона Швајцарске Рети-ја из Цириха.

"Желим да се подмладе такмичарске екипе. Зато се и планирају бесплатни курсеви за децу и омладину са квалификованим тренерима. Позивамо и остале заинтересоване шахисте да нам се придруже и уживају у шаховској игри и дружењу. Просторије клуба су у Gellert Tref-u у Базелу (Urs Graf 7) ", каже за РТС Жељко Кнежевић.

Завршетак такмичарске сезоне чланови клуба Сораб Базел, прославили су на дружењу 25. септембра.

Такмичење настављају крајем октобра када играју против Бирсека.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво