Raindance - глас независног филма

Британски фестивал независног филма Рејнденс (Raindance) одржава се ове године од 24. септембра до 5. октобра у централном лондонском биоскопу Vue Piccadilly. Биће приказано 100 дугометражних, 150 кратких филмова и одржаће се преко 40 интересантних догађаја.

Овај престижни фестивал у 22. години постојања наставља да промовише и подржава најновија алтернативна остварења. Селектор за балкански филм, Андреја Кметовић, објашњава како се фестивал развијао и мењао током година.

Андреја се прикључио селекторској екипи фестивала 1999. године, када је представио два југословенска филма, Ране и Стршљен. Оба су одабрана за пројектовање и тиме се скренула пажња на кинематографију земаља бивше Југославије. Пар година касније, Ничија земља (2001), и Гори ватра (2003), освојили су награду за најбољи међународни филм, и тиме осигурали трајно место за балканску кинематографију на Рејнденсу.

Сам фестивал се развијао неслућеном брзином. Почео је скромно у малом биоскопу с почетка 90-их, да би доживео велики успех и публицитет са Пројектом: Вештица из Блера (изузетно добро осмишљена рекламна кампања) и одличним Мементом Кристофера Нолана. Остало је, како се каже, легенда.

Поред фестивала, Рејнденс обухвата течајеве и друге програме током целе године.

"Рејнденс обједињује оно најбоље из филмске традиције и нове дигиталне технологије - што је добитна комбинација. У последњих 12 месеци, наше течајеве је похађало преко 3000 полазника - сценариста, редитеља, продуцената, глумаца, агената, студената кинематографије и медија.

Предавачи на Рејнденсу су сви стручњаци из филмске индустрије, који ће вас научити како се филмови заиста праве. Добићете информације из прве руке, а што је још важније, упознаћете се са другим филмским радницима, који имају сличне циљеве. А ту је и чувена Рејнденс гаранција - ако сматрате да је неки од течајева извикан, неодговарајући или једноставно да не испуњава очекивања, већ првог дана можете добити новац назад без икаквих питања", каже Андреја Кметовић.

Иако су филмаџије са Балкана међу последњима који потврђују долазак на фестивал, за сада се зна да ће ове године гостовати Дарко Лунгулов, редитељ филма Споменик Мајклу Џексону.

За крај, Андреја Кметовић даје преглед најважнијих дешавања и пројекција на овогодишњем Рејнденс фестивалу.

"Ове године имамо фантастичан избор филмова из преко 40 земаља света. Приказаћемо 100 дугометражних, 150 кратких филмова и одржаће се преко 40 интересантних догађаја. Филмови су одабрани међу 4000 пријављених, а сви они су, у најмању руку, били добри, ако не и одлични; квалитет пријављених филмова је сваке године све бољи, што нама отежава одабир, али је добар знак за филмаџије и љубитеље филма широм света.

Овогодишњи Рејнденс фестивал ће отворити наш стари пријатељ Мајк Кејхил, научно-фантастичном драмом Порекло очију (I Origins) која је већ побрала позитивне критике и у којој играју звезда Царства порока Мајкл Пит, Арчи Панџаби из серије Добра жена и млада звезда у успону Брит Марлинг.

Након гала пројекције, предвиђена је прослава у познатом клубу Café de Paris, где ће наступити Роланд Гифт из Fine Young Cannibals, заједно са Дагласом Хартом из бенда The Jesus and Mary Chain, и Ендијем Белом из бендова Beady Eye и Oasis.

Фестивал се затвара пројекцијом холандског криминалистичког трилера Вук, након чега је предвиђен парти у бару Ruby Blue на Лестер тргу.

Престижни међународни програм ове године обухвата и УК премијеру филма Дијега Луне Цезар Чавез, у коме главне улоге играју Мајкл Пења, Америка Ферера и Џон Малкович, који ће такође бити присутни на пројекцији, 27. септембра.

За крај бих препоручио филмове које никако не би требало пропустити: Споменик Мајклу Џексону, који је ушао у ужи избор за најбољи међународни дугометражни филм; затим филм Ивана Илкића Варвари, у ужем избору за најбоље дебитантско остварење; Небеска смена (Мађарска); Деца зимског сунца, македонски филм чија ће светска премијера бити управо на Рејнденсу; Јужњаци марш! - словеначка трагикомедија; и контроверзни филм Слободана Скерлића Топ је био врео", каже Андреја Кметовић.

Више информација могу се пронаћи на raindance.org

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара