Уметничко вече поводом 110 година СНО

У оквиру обележавања сто десет година постојања Српске народне одбране (СНО) из Чикага, одржано је песничко вече и изложба.

У години значајног јубилеја обележавања 110. годишњице Српске народне одбране (СНО) у Америци у седишту ове патриотске организације у северном Чикагу одржана је крајем марта изложба слика и вече поезије.

Уља на платну изложиле су на првој колективној изложби Мира Јовић и Мирјана Кнежевић, а своје стихове и поезију присутнима су казивали Бојана Радовановић и Радован Пејовић.

"Изложба је стварно била изванредна, одушевљена сам посетом која је била велика, а почаствована сам што је то било у организацији СНО, једне тако значајне организације за Србе у дијаспори у Чикагу, а можда чак и шире", каже Мира Јовић.

Од портрета до мртве природе и пејзажа, слике Мире Јовић одишу слободом покрета и палетом боја које на јединствен начин обликују и представљају сам моменат тишине, како она често истиче за свој рад.

Пејзажи пребогатог колорита Мирјане Кнежевић осликавају лепоту и богатство мајке природе, а сам аизрада технике неких њених слика нагиње ка озбиљном фото реализму.

"Ја сам веома импресионирана овим, друштво је било фантастично, атмосфера је била пријатна, топла, песме су биле одличне и надам се да ће бити још оваквих дружења", каже Мирјана Кнежевић.

Наши песници Бојана Радовановић и Радован Пејовић припадају различитим генерацијама и имају различите стилове писања што је ово вече учинило још занимљивијим. Оба аутора су пре две године објавили прве књиге песама, а ускоро из штампе излази друго појединачно остварење од другог аутора.

Неговање чистог српског језика на северноамеричком континенту доказ је виталности Срба који живе ван матице.

СНО је основана у Београду 1908. године. Оснивач је први његов председник у САД био је славни научник и родољуб Михајло Пупин, који је давне 1914. године СНО основао у Њујорку.Један од највећих српских песника и дипломата Јован Дучић је организацију обновио 1941. године и њено средиште пренео у Чикаго, где се и данас налази и у чијем простору је организовано и ово изузетно уметничко вече.

 

 

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво