Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

У српској историји, месец март је често био месец који је обележен несрећама и страдањима, посебно у новијој прошлости – као што су мартовски погром Срба на Косову и Метохији 2004. године од стране албанских националиста, затим нешто пре тога почетак НАТО бомбардовања Србије 1999, погром сарајевских Срба 1996. након Дејтонског споразума, атентат на премијера Зорана Ђинђића 2003, било је ту и много превирања, а ако идемо даље у прошлост не смемо да заборавимо ни демонстрације 27. марта 1941, против савеза са Хитлеровом Немачком. Највећи број тих догађаја донео је патњу, егзодус...страдање српског народа.

Документарни филм „Гаравице“, који се ових дана премијерно приказује у биоскопима у Србији и Српској, није везан за страдање Срба у месецу марту, већ страдања нашег народа на подручју бихаћке регије током читавиог трајања Другог светског рата, о чему се до сада веома мало зна.

Од госта у студију, редитеља овог филма, Драгана Радовића сазнаћемо шта се то заиста дешавало у месту Гаравице и другим масовним стратиштима на подручју бихаћке крајине – у самом граду Бихаћу, затим Цазину, Великој Кладуши, Босанској Крупи и Босанском Петровцу, а о чему се до сада веома мало знало. Сазнаћемо и о томе ко су преживели људи тих страшних догађаја, који сведоче у филму о својим страдањима од хрватских и муслиманских усташа, а и како и где је све је аутор истраживао, а и како је дошао до свих тих нових података и чињеница, а реч је о више од три хиљаде докуманата који дају једно ново светло о тим страшним догађајима.

Емисија доноси и друге занимљиве прилоге, од којих би смо издвојили две приче. Прва се односи на великог писца Мому Капора, рођеног Сарајлију, а који је оставио огроман траг у српској култури, а коме је ових дана откривена спомен плоча у Источном Сарајеву. Другу причу су нам послали наши сарадници из Вуковара, новинари Независне ТВ продукције ЗВО Вуковар, а осликава још једну животну ситуацију, односно прича о тешком животу малобројних српских повратника у селима из книнске области, у суседној Хрватској.

Посебну емоцију о родном крају, кроз песму и спот доносе Јована Сердар и амбурашки састав "Дунавске зоре" из Борова.

Реприза емисије у 02.11 на РТС Свет.

Уредница емисије Нада Вукелић

Редитељка Ерна Глигоријевић

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво