Србија на вези, РТС Свет, 18.55

Под слоганом „Савршене различитости" у Београду почиње 21. Фестивал игре. До 10. априла публика у нашем главном граду, али и у Новом Саду и Суботици имаће прилке да види 18 трупа из Европе, Америке, Аустралије и Кине. Међу бројним учесницима најављен је и долазак ћерке и унуке Чарлија Чаплина. О томе како је настао и како се развијао током предходне две деценије, разговарамо са директорком Фестивала Ајом Јунг. О значају и утицају Београдског фестивала игре за наш програм говоре и представници дипломатског кора Шведске и Канаде. Реприза емисије у 02.27 на РТС Свет.

О животу и раду пољских хуманитараца, брачног пара Хане и Лудвика Хиршфелда у окупираној Србији током Првог светског рата, разговарамо са Рафаелом Перлом, амбасадором Пољске у Србији, др Зораном Вацићем из Српског лекарског друштва.

Гост у студију биће и сликар Славко Крунић, који је израдио портрет брачног пара, поводом обележавања 140 годишњице од рођења и 70 годишњице смрти доктора Лудвика Хиршфелда. Хана и Лудвик били су истакнути научници, изузетни лекари и велики пријатељи српског народа, који су у ратом захваћеној Србији лечили рањенике, борили се против епидемије тифуса и са нашим ратницима прошли албанску голготу.

О херојству српског народа, односно спасавању више од 500 америчких пилота са ових простора, током Другог светског рата говори филм Хероји Халијарда редитеља Радоша Бајића. Ово је први српски филм приказан у америчком Конгресу, о чему из Вашингтона извештава колега Александар Жигић.

О туристичкој сарадњи Србије, Француске и Словеније из Љубљане извештава колега Милован Терзић.

Уредници емисије: Драгана Живојновић и Душан Жарковић.

Реализатор: Ернестина Глигоријевић.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво