Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

У фокусу емисије је прошлонедељни свечани пријем који се већ традиционално одржава у Београду поводом Дана државности (9. јануар) и Дана уставности Републике Српске (28. фебруар), а у организацији Представништва тог ентитета у Србији. Реприза емисије у 02.35 на РТС свет.

О самом догађају свечаног пријема у Дому Војске Србије, у Београду, на коме су присуствовали високи политички, привредни, културни и други представници Српске и Србије, а који је протекао уз богат и разноврстан културно-уметнички програм, сазнаћемо више из извештаја Владана Ракића.

Везано за Дан државности и Дан уставности Републике Српске (РС) видећемо и излагање професора др Радомира Лукића, професора уставног права на Универзитету Источно Сарајево, који наглашава да је управо Устав РС гарант да ће Српска постојати и функционисати по свом темељном закону, а тај закон гарантује пуну равноправност и једнакост народа и грађана Републике.

Други део емисије је више посвећен културним темама.

Гошћа у студију је чланица Председништва Завичајног клуба „Кордунаши“ песникиња Бојана Вучић која ће нам, осим представљања самог овог удружења са седиштем у Београду, и које постоји и успешно делује већ више деценија, са основном мисијом очувања културе и традиције народа из тог краја, најавити и традиционално Кордунашко вече које ће, уз богат културно-уметнички програм, окупити чланове и пријатеље овог Удружења и као све Кордунаше у суботу у Београду.

Из другог дела емисије издвајамо још два занимљива прилога. Једна прича нам долази из суседне Мађарске од сталне сараднице емисије Диане Кондић Ђурић, а односи се на недавну обнову школе српског језика у месту Арад, у суседној Румунији, а где ће наставу да држи учитељица из двојезичне основне школе и забавишта у месту Батања у Мађарској Станислава Гајић Екбауер. Другу причу су нам послали наши сарадници из Јавног медијског сервиса Републике Српске РТРС, из Бањалуке, а реч је о оснивању јединственог парка у главном граду Републике Српске – под називом Ћирилични парк.

Емисија завршава пригодним музичким спотом, познатом српском крајишком песмом „Певај ми певај соколе“ у извођењу једног од најпознатијих певача народне музике на подручју некадашње Југославије Боре Дрљаче.

Уредница емисије Нада Вукелић

Редитељка Ерна Глигоријевић.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво