Србија на вези - портрети: Маша Дакић, РТС Свет, 18.55

Пред препуном салом "Битеф театра" Маша Дакић је засијала на сцени и показала београдској публици раскошан таленат и изванредну енергију. Монодрама "Prima facie" држи пажњу и тера на размишљање...

Маша Дакић је стала пред светла камере као тринаестогодишња девојчица у филму "Прва љубав Ане Мораве" у ком је играла поред Милене Дравић, Драгана Николића и Бате Живојиновића. Филм никада није завршен, али се Маша тада, баш како јој је рекла Милена Дравић, "заразила" глумом. Дипломирала на Факултету драмских уметности у Београду.

Сарађивала је са многим редитељима, посебно са Гораном Марковићем и остварила запажене улоге у филмовима "Слепи путник на броду лудака" и "Делиријум тременс". Улога Иване, Ралетове жене у серији "Лако је Ралету" донела јој је велику популарност.

Маша нам је причала чиме је очарао Њујорк у ком живи десет година? Каква је разлика у систему образовања на београдској глумачкој академији и на Институту Ли Стасберг, где је завршила специјалистичке студије? Зашто у Њујорку постоји "Кафана" и чиме је привукла становнике тог града?

Машин раскошан таленат и способност трансформације дошли су до изражаја на сцени "Битеф театра" у монодрами "Prima facie". Премијера је била крајем јануара а дело је представљено публици по бродвејском принципу ограниченог играња, што значи да сте "Prima facie" могли да гледате само током фебруара.

Реч је о тексту који има посебан задатак и специфичну, деликатну тему... Монодрама је играна у Сиднеју, Лондону, Њујорку, на Исланду, у Турској, Шпанији... и не само што је освојила награде Лоренс Оливије и Тони, већ је утицала на промену закона о сексуалном злостављању у Аустралији...

Уредник емисије Тамара Дрезгић

 

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво