Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

Вечерас о музејској поставци „Орао, лав и крин“, гостујућој изложби српске средњовековне хералдике Музеја Републике Српске у Историјском музеју Србије. Реприза емисије у 02.25 на РТС Свет.

Гост у емисији је један од аутора Изложбе „Орао, лав и крин – Хералдика српских средњовековних земаља“ виши асистент на Студијском програму Историја на Филозофском факултету Универзитета у Бањалуци Дејан Дошлић. Сазнаћемо нешто више не само о самој изложби, њеном садржају, трајању, опсегу и дометима, већ и о томе колико познајемо српску средњовековну прошлост, колико је српска средњовековна хералдика била инспиративна за данашњи изглед грбова Републике Српске, Србије и Црне Горе, колико су такве изложбе важне, али и о другим темама везаним за српску хералдику, историју и културу.

Српском историјом, али оном новијом, из периода друге половине 19. века, бави се и холандски истраживач Рене Гремо који је припремио, уредио, и недавно објавио на српском, два зборника који се баве чувеним Херцеговачким устанком, познатог и као „Невесињска пушка“. За „Србију на вези“ приређивач тих двеју књига говори о неким од главних актера тог устанка, односно о његовом вођи војводи Мићи Љубибратићу и тзв. „српској Јованки Ореланки“, Холанђанки Жани Меркус која је као добровољка, једина жена у то време са пушком у руци, учествовала у том српском устанку против турске окупације.

У другом делу емисије, поред осталог, видећемо и два прилога о тешком животу српских повратника из избеглиштва. Једна прича се односи на малобројне повратнике у села око Кистања, у Далматинској Загори, где су Срби некада били већинско живље а данас их је тек мали број, пре свега старије доби, док је друга прича о проблемима Срба повратника у федералном делу БиХ.

Важна прича нам долази и из Мостара где је крајем прошле недеље одржан помен поводом стогодишњице смрти великог српској, а раније и југословенског песника Алексе Шантића.

У музичком делу уживаћемо у изузетно доброј интерпретацији једне од Шантићевих песама „Не вјеруј“, коју изводи Зоран Калезић.

Уредница емисије Нада Вукелић

Редитељка Ерна Глигоријевић.

 

уторак, 11. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије