Србија на вези - портрети: Ђорђе Кадијевић, 1.део, 18.55

Ђорђе Кадијевић је ерудита, човек блиставог ума и узвишене естетике. Кроз уметност коју је створио провејавају његова луцидност и мистичност. Серија "Вук Караџић" коју је режирао освојила је Гран при Европе у Италији, а Унеско је уврстио у европску и светску културну баштину. Родоначелник је домаће филмске фантастике и хорора. Амерички институт за филм у Холивуду оценио је да Кадијевићево остварење "Лептирица" спада у десет најстрашнијих филмова свих времена и то након Хичкоковог "Психа" и Карпентерове "Ноћи вештица". Вечерас гледамо први део, а други део емисије је 16. фебруара, на РТС Свет у исто време.

Ђорђе Кадијевић је редитељ, историчар уметности, ликовни критичар и универзитетски професор.

Као дечак који је преживео Други светски рат, тај период описује као страхоту која леди крв у жилама. Зато су први филмови које је режирао имали ратну тематику. Занимљиво је да у њима уопште није било партизана јер су Кадијевића инспирисали актери контрареволуције. Иако уметнички високо оцењени, филмови се нису уклапали у тадашњи друштвено-политички моменат, због чега је наш редитељ променио жанр.

Филмови фантастике и хорора које је касније стварао обојени су сивом светлошћу обузданог песимизма који живи у њему и увек су прожети осећајем фундаменталне растужености, прича нам Ђорђе.

Добитник је бројних награда међу којима су Гран при Европе за серију о Вуку Караџићу, Вукова награда, Сретењски орден Србије, Златни печат Југословенске кинотеке. Чувени италијански књижевник и филозоф Умберто Еко је говорећи о серији о Вуку, истакао да је ово дело сведочанство не само југословенске, српске, већ и европске историје.

Посебан значај емисији дају Кадијевићева запажања и импресије из живота као и анализа нашег друштва и човечанства уопште.

Први део емисије на програму је у петак 2. фебруара у 18.55, а други 16. фебруара у исто време на РТС Свет.

Уредник емисије Тамара Дрезгић

среда, 12. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије