Читај ми!

Душица Савић Бенгијат - сећање на оца, чувеног неуропсихијатра

Душица Савић Бенгијат је аутор 14 књига и више од 20 изложби широм света. За РТС, поред осталог, говорила је о свом оцу, чувеном београдском неуропсихијатру, професору Веселину Савићу.

"Мој отац није много говорио, није филозофирао много, није држао придике, све у једној реченици, ако си чула-чула си...то је био његов начин. Ја сам памтила шта је говорио, али наравно, нисам га баш увек разумела, али са временом видим колико је био у праву у многим стварима.

Сви смо чули о Фројду још као млади, али кад сам га питала шта мисли о њему, рекао ми је: "Мани ту будалу која није смела никога у очи да погледа. Шта мислиш зашто је измислио да пацијент лежи, а он седи иза...нажалост, он је науку објашњавао и стављао у службу нагона, то је велики криминал који је он направио."

Била сам можда у средњој школи када сам се питала коме ја то смем тако да кажем, кад сви о њему мисле да је геније. Прошло је дуго времена, били смо у Америци када сам наишла на један чланак где један терапеут, Џефри Мејсон, добио да буде директор Фројдових архива у Лондону, 1981. Он је то читао, и по писмима Фројдовим, видео је да је тај човек лагао за све паре.

Када би код њега дошао неко ко има психолошке проблеме, он би одмах нашао да је та особа сексуално оптерећена, и то највероватније што је била злостављана или од оца или од брата или мужа. Али пошто су мушкарци држали "кесу са парама", и ако је тако, онда Фројд њој каже да је то измислила, дошло из подсвести, јер и он не би имао више сеанси...Мејсон је то публиковао и наравно, више није могао да нађе запослење у својој професији.

Пре пар година, Онфреј, један француски социолог и филозоф, написао је једну дебелу књигу оспоравајући Фројда, што кажу, сецкао га је на ситне парчиће...али, толико је мозак испран, да га нико није озбиљно схватио.

Има још један човек, Џејмс Хилман, који је написао књигу "Сто година психоанализе а људима све горе", и сада је и он контроверзна личност, мада је и он психотерапеут и бавио се тиме 35 година.

Мој отац је био један од првих који је скинуо бели мантил када је са пацијентима, јер бели мантил ствара отклон...желео је другачији однос са пацијентом, да се опустите и не будете у страху, и био је јако против електрошокова, јер три дана после њих не могу људи да се освесте", каже Душица Бенгијат.

Емисију "Србија на вези - портрети" где је Душица Савић Бенгијат гост погледајте овде.

недеља, 28. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво