Читај ми!

Беч: Привредници о улагању у источну Србију

Велики број привредника из Србије и наше дијаспоре у Аустрији, окупио се 30. септембра на Пословној конференцији у Бечу. Разговори о сарадњи између оних који су заинтересованих да улажу у родни крај и представника локалних самоуправа настављени су већ наредног дана на скупу "Пословни дани дијаспоре Општина Неготин и Кладово" у нашој Амбасади у Бечу. Тамо је била и екипа РТС.

Србија је за Аустрију централно двориште, а не запећак Европе. Српску дијаспору издвајају предузимљивост, креативност и осећај за бизнис, оцена је представника Министарства спољних послова Аустрије.

Због недостатка енергената, аустријски капитал ће се селити, а Србија није далеко, и ту шансу би требало искористити, сматра наш амбасадор у Бечу.

"Аустрија је земља која је трећи инвеститор у Републици Србији, и то иза Холандије и Кине. То је 12. спољнотрговински партнер у робној размени коју имамо. То улагање капитала, треба да знате само, да износи за последњих 10 година 2 милијарде 680 милиона евра, од 2010. до 2021. године", рекао је амбасадор у Бечу Небојша Родић.

Амбасадор је указао и на то да у Бечу нема ниједне туристичке агенције која нуди могућност путовања и обиласка Србије, а да велике шансе за улагање у источну Србију, осим туризма иде и у виноградарство, јер је Аустрија велики увозник вина.

Срби су после Немаца и Румуна, најбројнија групација становништва у Аустрији. Процењује се да у овој земљи живи око 300000 људи који имају српско порекло, а велики број њих је из источне Србије.

Наша Амбасада у Бечу окупила их је на манифестацији Дани дијаспоре Неготина и Кладова.

Да би своја средства улагали у домовину, представници дијаспоре очекују политичку и правну сигурност, подршку банака, бољу структуру, смањење корупције, чуло се на скупу.

"Неготин има велики потенцијал, као и Прахово због Дунава, али је проблем што смо ми заборављени давно. Наши људи су створили и куће, и све што би могло да доведе до туризма, али нема инфраструктуре", каже Душко Кицорановић из Беча.

"Највећи проблем је тај што немамо неку правну сигурност. разговарао сам са својим пријатељима који су више од 30 година у Бечу и који су спремни да уложе своја средства, а и ја сам спреман, рецимо да уложим у сточарство", Јовица Станојевић из Беча.

"Пријатељ и ја смо кренули са шљиварством, прошле године смо купили десетак хектара, викендом скочимо до Неготина и села Штубика, радимо, враћамо се назад...имамо вољу и мислим да ћемо да успемо", каже Мики Радивојевић, Беч.

Село у источној Србији одумире, а улагања у сеоски туризам и пољопривреду могло би да заустави тај процес, сматрају представници локалних самоуправа Неготине и Кладова.

"Доста пројеката има у Општини Кладово који се већ реализују, и они који захтевају реализацију, као што је тврђава Фетислам, у коју се улаже баш доста средстава из ЕУ, а с друге стране у самој тврђави постоје локације на којима може приватни капитал да заради, као што су хотел, ресторан...", каже Бојан Божановић, заменик председника Општине Кладово.

"Општина Неготин нема хладњачу, најближа је на 100 километара, тако да идеја за њих ако желе, имамо општинско земљиште које можемо понудити за комплетном инфраструктуром, за изградњу једне мини хладњаче, капацитета и до 1000 тона", каже Слађана Стојановић, руководилац Одељења за привредни развој Општине Неготин.

Све конкретене идеје неопходно је преточити у бизнис план. Дијаспори у томе даје подршку Међународни центар за развој миграционих политика, пројекат Линк ап Србија и Привредна комора Србије који су организовали овај скуп.

понедељак, 03. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије