Читај ми!

Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

Поново са "Србијом на вези"! И ове сезоне настављамо да извештавамо о свим најважнијим дешавањима из дијаспоре и региона. Наше теме и гости су и даље познати, успешни и утицајни Срби широм света, али и сви други који су на свој начин допринели и својим радом и даље доприносе култури, традицији и интересима српског народа и српске државе. Овог понедељка, гошћа у студију је Милица Ђурђевић Стаменковски, председница скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону.

Као и до сада, понедељком се бавимо пре свега догађајима из региона, пре свега у фокусу су нам дешавања која се тичу српске заједнице у нама суседним државама.

Гошћа у студију је новоизабрана председница скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону Милица Ђурђевић Стаменковски са којом ћемо између осталог разговарати о приоритетима Одбора у наредном периоду, како она види рад тог скупштинског тела, затим о важности дијаспоре и Срба у региону за матицу Србију, као и о актуелној политици државе Србије према исељеништву и другим важним питањима када је реч о српској заједници и суграђанима државе Србије широм света.

Сазнаћемо и како протиче овогодишња традиционална вишедневна манифестација Дани Српске у Србији. Извештач Владан Ракић је пратио свечано отварање овог важног догађаја, који се ове године одржава у десет најважнијих градова у Србији, и том приликом за нашу емисију разговарао са премијером Републике Српске Радованом Вишковићем, министром спољних послова Србије Николом Селаковићем и министром за евроинтеграције у Влади Рерпублике Српске из реда бошњачког народа Златаном Клокићем.

У другом делу емисије доносимо и две важне приче из Вуковара. Прва тема је везана за обележавања међународног Дана несталих лица и како је он протекао у Вуковару, у Хрватској, односно упознаћемо се докле се стигло у решавању тог болног питања из времена рата на простору бивше Југославије деведесетих, док је друга тема из области културе а тиче се свечаног обележавања 300-тог броја листа „Извор" који издаје Заједничко веће општина Вуковар.

Недавно је у Манастиру Светог Цара Лазара у месту Придворица, недалеко од Гацка, у Источној Херцеговини,склопљен брак између Француза Жулијана Бласка и Српкиње Љиљане Гојковић, такође из Француске, али чији су родитељи пореклом из овог краја. Ништа посебно необично да није чињенице да је ово прво венчање након 80 година у овом храму, након трагичног истребљења православних Срба из овог краја од стране муслиманских усташа у времену Другог светског рата. Причу су нам послале колеге из РТРС.

Емисија завршава музичким спотом „Има нека тајна веза" у извођењу познатог рок музичког састава Бијело дугме, по тексту песника Душка Трифуновића коме се у помен ових дана одржава традиционална културна манифестација Дани Душка Трифуновића на Палама, у Републици Српској.

Реприза емисије је у 02.49 на РТС Свет.

Уредници Нада Вукелић и Мирослав Карлица

Музичка уредница Бранка Лолић

Редитељка Ерна Глигоријевић.

уторак, 30. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво