Читај ми!

Славско окупљање у чикашком насељу Белвуд

У Србији се у недељу прослављала слава Усековање главе Светог Јована Крститеља. Слава је међутим прослављена и у српским заједницама широм света. Тако је било и у Чикагу, одакле нам се јавља Александар Жигић.

Обред резања славског колача, на слави Усековање Главе Светог Јована Крститеља у цркви Светог Јована Крститеља у чикашком насељу Белвуд, обавио је протојереј ставрофор Недељко Лунић. Он је један од свештеника са најдужим стажом на територији Чикага. Служио је уз старешину храма, оца Саву Босанца. После литургије и сечења колача, посетиоци су се окупили у друштвеној сали цркве, где су одржани и поздравни говори.

"Ми смо чланови ове цркве откад смо дошли у Америку 1997. године. Ово ми је други пут да сам домаћин славе. Данас фино тече дан. Хвала Колу сестара, које су овако фино спремиле овај ручак и све остало, тако да требало би да буде фино", каже Перица Петровић, домаћин славе.

"Ово је једна од напредних парохија, заиста. Налази се у центру српских насеобина у овом крају. Ова парохија Светог Јована и парохија Светог Николе заиста су једне од будућих великих парохија, где је дошло много наших избеглица после овог последњег рата тамо у земљи, и који су се укључили овде у наш црквени живот. И хвала Господу Богу заиста да су нашли уточиште овде међу својом браћом и сестрама који су овде већ постојали", истиче протојереј ставрофор Недељко Лунић.

Као и обично, за ручак су биле заслужне чланице Кола српских сестара.

"Посна храна данас, пошто је светковина посна, али увек добра као и претходних година", каже једна од чланица Кола.

"Увек су спремне да помогну, да обавимо што треба обавити, да то све изгледа лијепо и величанствено, тако да јако је фино и дружимо се на крају крајева", каже Маја Марјановић.

Чланови Црквеношколске општине Светог Јована Крститеља у Белвуду показали су и на овом догађају да се у овој заједници са поносом чува српска православна вера, традиција и култура.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво