Читај ми!

Додељена награда "Радоје Домановић"

Једном приликом др Неле Карајлић је изјавио да је утицај Радоја Домановића на њега и његов рад практично немерљив и да је довољно погледати "Топ листу надреалиста". Верујем да би слично рекли многи сатиричари, и упутили на своја дела. Све су то чудне приче и књиге. И ове године најбољима је додељена престижна награда која носи име чувеног српског сатиричара, Радоја Домановића.

У великој сали Удружења књижевника Србије, награду за сатиру Радоје Домановић, добили су академик Драгослав Михаиловић и Миломир Ђукановић за укупан допринос српској књижевној сатири.

За књигу сатиричне поезије награђени су Војислав Вукотић и Андрија Радуловић из Подгорице.

"Имамо низ књига које у сваком случају носе у себи домановићевско. Може се рећи да је Радоје Домановић утемељивач наше сатире", каже Бранко Вуковић из Подгорице.

За најбољу књигу афоризама одличја су добили Станислав Томић и Бранко Вуковић из Подгорице.

Ово престижно одличје уручено је и Милану Кнежевићу, Драгану Огњановићу, др Миловану Гочманцу, Миладину Берићу из Бањалуке, Томиславу Супеку, Маји Цекој, Александру Минченкову, а признење Екселенција сатире добили су Веселин Мишнић и Славомир Гвозденовић.

"Мени је драго што сам добио награду која носи велико име, вероватно до дана данашњег непревазиђено, српског сатиричара Радоја Домановића, који је присутан и у нашим уџбеницима, школама, и учимо се од њега много чему", каже Гвозденовић.

"Ја сам први афоризам објавио пре 43 године, и спадам у гарду наших најстаријих сатиричара, а објавио сам 15 књига сатире, од тога 12 афоризама и 3 романа, и од тих 50 књига колико сам до сада објавио, разних књижевних жанрова, сатира ми заузима посебно и драго место", каже Веселин Мишнић.

На челу петочланог жирија УКС за награду Радоје Домановић био је књижевник Радомир Андрић, бивши председник овог удружења.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво