Читај ми!

Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

Као и сваког понедељка са „Србијом на вези“ поново смо у региону, настављамо да се бавимо најновијим актуелностима о Србима и српској заједници у нама суседним земљама. Гост у студију председник Српског националног савјета Црне Горе др Момчило Вуксановић. Реприза емисије у 02.21 и сутрадан, у уторак, у 13.55 на РТС Свет.

Главна тема вечерашње емисије јесу Срби у Црној Гори, односно њихов живот и полоожај у новим политичким околностима. Положај српског народа у тој земљи, коју су многи раније звали „српска Спарта", чини се да је и даље сложен, без обзира на недавну промену власти и можда превелика очекивања од исте.

Куда иде данашња Црна Гора, са којим се изазовима суочава, какав је живот у њој, како је решен положај мањина у њој, положај верских заједница, пре свега положај Митрополије црногорско приморске као и самих Срба, који су ипак конститутивни народ у тој земљи. О тим и многим другим темама везаним пре свега за свеукупни статус српског народа и који су то проблеми и питања са којима се он данас суочава говори гост у емисији председник Српског националног савјета Црне Горе др Момчило Вуксановић.

У другом делу емисије, поред осталог, упознаћемо се са животом и делом композитора и етномузиколога Тихомира Вујичића, који је био веома популаран у мађарском уметничком свету шездесетих и седамдесетих година прошлог века. Бавио се научним радом кроз истраживање и сакупљање музичке традиције, пре свега Срба, али и Буњеваца, Хрвата и других словенских народа. Гошћа у студију етномузиколог, саветник у Музиколошком институту САНУ и дописни члан академије др Јелена Јовановић говори о овом истакнутом музичком ствраоцу и најављује скору промоцију књиге „Тихомир Вујичић: Музичке традиције јужних Словена у Мађарској", најављену за крај маја у Београду. Промоцији у Галерији САНУ присуствоваће и представници српске заједнице у Мађарској - Петар Ластић из Српског института у Будимпешти, који је суиздавач књиге о Тихомиру Вујичићу, као и преводилац и један од уредника издања Маријета Вујичић, супруга Тихомировог брата, познатог књижевника Стојана Вујичића, који такође више није међу живима, једног од најпознатијих Срба у Мађарској у другој половини 20. века.

Из емисије бисмо издвојили и прилог Владана Ракића у коме он извештава о недавно додељеним наградама „Радоје Домановић", у Удружењу књижевника Србије, које се редовно сваке године додељују за најбољу сатиру. Међу награђенима су и српски писци, сатиричари из региона.

Уредници емисије Нада Вукелић и Мирослав Карлица

Редитељка Ернестина Глигоријевић

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара