Читај ми!

Удружење "Херцеговац" у Чикагу обележило славу

Удружење Херцеговац Чикаго прославило је своју славу, Свети Василије Острошки. Била је то прилика за сећање на стари крај, чување традиције и дружење са друге стране океана.

Слава удружења Херцеговац у Чикагу, Свети Василије Острошки, свечано је прослављена у друштвеној сали цркве Васкрсења Христовог на Палмер скверу у Чикагу.

Удружење делује око 5 година, а све је почело једним неформалним окупљањем и сећањем на стари крај у башти куће председника, Душана Магазина. Било је све теже одржати и очувати током периода коронавируса, али се надају да ће скупови сада бити одржавани без потешкоћа.

На догађај је објављен и списак низа хуманитарних прилога у организацијама и појединцима који су послати у стари крај у скорије време.

Госте је поздравио генерални конзул Републике Србије у Чикагу Дамјан Јовић.

"У наредном периоду волео бих да се још више дружимо, више разговарамо, да више размењујемо идеје и наравно, да српски конзулат у Чикагу доживљавате као своју кућу у коју увек можете да свратите, и увек да ме потражите, и да све оно што можемо да решимо, а и оно што не можемо, да бар покушамо да заједно решимо", реако је Дамјан Јовић, генерални конзул Србије у Чикагу.

О Светом Василију Острошком, говорио је отац Александар Петровић, старешина храма Свети Стефан Дечански.

"Да му се захвалим за сву ову доброту коју кроз нас пројављује и славећи Светог оца Василија Острошкога, чини ми се, не бисмо могли завршити ово наше славље неколико дана, имали смо доста тога да кажемо", каже отац Александар Петровић, старешина храма Свети Стеван Дечански.

"Битно је да сачувамо нашу традицију, да знамо ко смо и шта смо и нормално је да то преносимо на нашу децу, то је оно чему тежимо и на чему радимо. Ја сам родом из Коњица, из Херцеговине, овде сам 20 година", каже Дејан Куљанин, домаћин славе.

"Вечерас сам презадовољна јер је ово херцеговачко вече, а ја сам поносна Херцеговка из Брадине. Прелепо нам је, дружимо се, мада је све мало преплетено неком тугом", каже Миљана Простран.

Наредни догађај који планира удружење Херцеговац у Чикагу је Херцеговачко сијело, које ће највероватније битои одржано у октобру ове године, после две године паузе због корона вируса.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара