Читај ми!

Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

Актуелни попис становништва који се ове године одржава у готово свим земљама региона, па и Европе у целини, посебно је важан, а могло би се рећи на неки начин и судбоносан за припаднике мањинских заједница, с обзиром на то да од њиховог бројног стања зависи и висина финансијске подршке државе у којој живе, а намењене за њихове активности у очувању националног идентитета и посебности. Гост у студију потпредседник Савеза Срба у Румунији Дејан Попов.

У фокусу вечерашње емисије су Срби у Румунији и актуелни попис становништва који се спроводи у тој земљи.

Гост емисије потпредседник Савеза Срба у Румунији Дејан Попов упућује апел својим сународницима да се на овом попису национално изјасне као Срби, и објашњава, не само зашто је овај попис важан за наше сународинке да се јасно изјасне као Срби и које им све то предности доноси, већ говори и о другим важним темама које се односе на положај и активности српске заједнице у тој нама суседној земљи.

Емисија нам такође доноси и причу о управо успостављеној регионалној сарадњи удружења особа са посебним потребама и инвалидитетом из Загреба и Београда. На управо одржаном заједничком састанку у Београду, који је пратио Владан Ракић, постављени су темељи будуће заједничке сарадње ових удружења, а која би се временом проширила и на друге регионалне центре.

У другом делу емисије, поред осталог, сазнаћемо и како су бајкери, односно мото-клубови из Србије и Републике Српске, организовали поклоничку вожњу у Доњу Градину где су положили венце жртвама усташких злочина у том делу Система усташких логора смрти Јасеновац, у Другом светском рату.

Такође би смо издвојили и извештај са овогодишње Међународне смотре фолклора мањинских народа који чувају свој национални идентитет кроз неговање стваралаштва свог народа, а која је одржана у Белом Манастиру, у Осјечко-барањској жупанији.

Реприза у 02.18 и сутрадан, у уторак у 13.55 на РТС Свет.

Уредници емисије Татјана Адамовић и Мирослав Карлица.

Редитељ Ернестина Глигоријевић.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се