Читај ми!

Србија на вези - портрети: Филип Булатовић

"Иако се није такмичио, о њему сви причају! Ко је диригент који је украо шоу на избору за песму Евровизије...", само су неки од наслова који описују какав је утисак у јавности оставио Филип Булатовић, џез пијаниста и диригент Биг бенда РТС-а.

Клавир је почео да свира са осам година, а са десет открио да има апсолутан слух! Каже да је музиком почео да се бави случајно, јер је у основној школи коју је похађао отворено одељење музичке школе. Са првим часовима клавира је схватио да је његов живот - музика.

Прича нам да је таленат наследио од мајке. У детињству је обожавао музику групе Queen, "скидао" њихове хитове, а за амерички госпел каже да је најбоља поп музика на свету!

Како је за два дана спремио испит за џез одсек на академији? Куда га је одвело познанство са Петером Херболцхајмером, еминентним немачким диригентом и композитором? Шта је научио на студијама у Келну и како описује Немце?

Зашто одлази у Њујорк? Каква је тамошња џез сцена и шта је схватио тражећи своје место у вртлогу конкуренције? Зашто се вратио у Србију?

Где год да је живео, Филип је био потпуно предан музици. Тако је у Немачкој са само 19 година основао интернационални трио а годину дана касније освојио треће место на међународном такмичењу џез пијаниста. У Београду је са тројицом изузетних музичара основао Quzama квартет... 2019. први пут обједињује свој ауторски опус под уметничким именом МАПО. Сарађивао је и са нашим џез великанима, Душком Гојковићем и Стјепком Гутом...

Уживали смо на проби Биг бенда РТС-а, једног од најбољих европских џез оркестара.

Изузетан таленат, емотивност и страст коју Филип осећа у музици препознају се у његовим композицијама које постају све драже публици. А највећа му је жеља управо то, да његова музика допре до што већег броја људи.

Реприза емисије у 02.07 на РТС Свет.

Уредник емисије Тамара Дрезгић

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара