Читај ми!

Сећање на владику Данила Крстића

Ових дана је у Сент Андреји, у Мађарској, отворена изложба у помен великог хришћанског теолога и свештенике Српске православне цркве, пре 20 година упокојеног владике будимског - епископа Данила.

Дух великог оца Српске православне цркве епископа Данила, преминулог пре 20 година, имали су прилику да осете сви који су дошли у Српски црквени музеј у Сентандреју, како би присуствовали отварању документарне изложбе о његовом животу, коју су Епархија будимска и Српски црквени музеј, приредили поводом две деценије од његовог упокојења.

На отварању изложбе епископ Лукијан и Игњатије присетили су се неких момената из живота овог великог човека, тихог, смиреног ума и пуног мудрости, али надасве важног чиниоца хришћанске праволавне вере.

"Ниједно богослужење,посебно литургија, нису били без поуке владике Данила. Као врхунски теолог, али и психолог умео је да небеску теологију спусти са неба и прилагоди сваком слушаоцу", рекао је епископ будимски Лукијан.

"И то наше подсећање на владику Данила, односно овај помен, је у ствари молба Господу да га не заборави и васкрсне последњи дан", рекао је епископ браничевски Игњатије.

"Он је подучавао да се не треба бојати ни оних последњих времена, а ко со са нашим Господом Исусом Христом. Нека је слава нашем преосвећеном владики Данилу Крстићу, а изложба је отворена", рекао је др Драган Станић, председник Матице српске, Нови Сад.

Управа Града Новог сада, као родног места епископа Данила, подржала је изложбу у Сентандреји, која прати његов живот од најранијег доба, преко студентских дана у Сорбони у паризу, све до Харварда, све до ангажмана у Београду и Србији, па све до избора за епископа Будимског и на крају, његовог упокојења у Сентандреји и сахране и манастиру Ваведење у Београду.

"Упркос богатом и садржајном житију владике Данила, није остало много предмета који су били у личном власништву владике осим фотографија које су доступне на изложби и неколико личних предмета. Узевши у обзир његову личну аскезу и скромност, то је у неку руку и разумљиво, али са неким извесним жаљењем констатујемо да нисмо имали толико грађе, што уопште не умањује значај, лик и дело владике Данила Крстића. Иза њега је остала богата библиотека од више хиљада наслова, која се налази у епископском двору у Сентандреји", каже јеромонах Варнава (Кнежевић), секретар Епархије будимске.

"Главнина материјала је у ствари већ архивски материјал, то су писма, документи и фотографије које показују живот владике Данила, али има и личних предмета као што је одежда, панагија, митра итд", каже Коста Вуковић, координатор изложбе.

Ова изложба је прва привремена изложба Музеја епархије будимске у Сентандреји након његове обнове и отварања 2019. године, а овај догађај сабрао је многе поштоваоце живота и рада епископа Данила, чланове дипломатско-конзуларних представништава у Мађарској, српског посланика у мађарском парламенту, чланове градске управе Сентандреје и представнике Владе Мађарске.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара