Читај ми!

Положени венци на спомен обележје у мађарском граду Шарвару

Сачувати од заборава - са тим циљем окупили су се потомци логораша из Другог светског страдалих у логору у Шарвару, у Мађарској. Пошту су одали чланови Удржења Краљ Петар Први из Србије и представници српске мањине у Мађарској.

Град Шарвар налази се у западном делу Мађарске, на 210 километара од мађарске престонице, а мало њих зна да се, управо у овом градићу, за време Другог светског рата, налазио мађарски логор, кроз који је, поред Словенаца и Пољака, прошло преко 10000 бачких Срба.

"Хоћемо да отгнемо од заборава ту причу, ти људи који су без икакве кривице, недужни, доспели ту. Нису убијани, то морамо напоменути, али су због услова и начина живота умирали, највише мале деце, старих људи...", каже Душан Вилић, председник Удружења "Краљ Петар Први".

На дан ослобођења логора у Шарвару, 28. марта, потомци ондашњих логораша и чланови Удружења Краљ Петар Први из Србије из места Алекса Шантић, посетили су ово место и заједно са представницима Срба у Мађарској, положили венце испред спомен обележја за све невино страдале жртве, од којих је највише било деце.

"У логору, у Барчу је 62 детета, а овде је већи логор и више има деце...то су деца од месец дана до 2,3,12 година...то је све умирало од болести, лоше исхране, нехигијене...", каже Јован Вукобратовић, председник огранка Удружења "Краљ Петар Први" за Растиње.

Спомен обележје и крстови на које су уклесана имена страдалих, са датумом рођења и смрти град Шарвар редовно одржава. А као негативна појава указује рушење некадашње свиларе у коју су били смештени логораши од 1941. године до 1944. године, а самим тим и нестанак спомен собе која се у њој налазила.

Све је ово, према речима градоначелника Шарвара, Иштвана Кондора, последица приватизација.

"Тек сад треба да се почне обнова музеја. То су у своје руке узели цивилно удружење које негује ова спомен обележја и замолили су нас као представнике Срба у Мађарској, а додуше, ту би задатка имале и две државе да се побрину да овакви споменици не нестану, а ли сад, на срећу, има реалне шансе да се све ово врати на првобитно", каже Љубомир Алексов, предсетавник Срба у мађарском парламенту.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се