Читај ми!

Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

У фокусу данашње емисије јесу привредне теме, односно питања везана ѕа велике инфраструктурне и друге пројекте у Републици Српској и њихова реализација, као основ развоја, не само Републике Српске већ и Босне и Херцеговине у целини. Реприза емисије у 02.08 и сутрадан, у уторак, у 13.35.

Видећемо и како је протекао овогодишњи Међународни сајам привреде у Мостару, један од највећих у Босни и Херцеговини, који окупља привреднике из региона, Европе и целог света. На Сајму учествују и многи привредници из Србије, а самом отварању присуствовала је и председница Владе Србије Ана Брнабић.

Докле се стигло у припремама или реализацији великих пословних пројеката као што су Аеродром Требиње, Хидроцентрала на Дрини „Бук-Бјела", ОЦ „Јахорина", ауто путеви Бањалука-Београд и Сарајево-Београд, али и многи други. О свему томе и другим привредним темама, као и сарадњи са Србијом и другим земљама у региону сазнаћемо више од министра у Влади Републике Српске за саобраћај и везе Недељка Ћорића.

У редовној рубрици „Нестајање српских села из региона" овај пут упознаћемо се са Биовичиним Селом, недалеко од Книна, у Шибенско-книнској жупанији, одакле се током рата деведесетих иселило готово сво становниоштво. Село је познато и по Храму апостола Петра и Павла, изграђеног пре пет стотина година. Малобројни повратници из избеглиштва, и то углавном они старији, успркос што им, како наводе, хрватска држава још увек није решила нека основна питања, ипак позивају на повратак, пре свега младих, уз поруку да „нема раја без роднога краја".

Из емисије би смо издвојили још два занимљива прилога. Први прилог је од сараднице Диане Кондић Ђурић из Будимпеште, а односи се на обележавање годишњице страдања заточеника у Логору Шарвар, из Другог светског рата, кроз који је, поред Словенаца и Пољака, прошло и око 10 хиљада бачких Срба, од којих су многи сахрањени на гробљу у Шарвару, на око 210 км северно од мађарске престонице. Други прилог, који је припремио Владан Ракић, представиће нам први број часописа „Дипломатски билтен", тематски посвећеног успешним Српкињама, али не само њима, а које су оставиле важан допринос и траг у српској историји.

Уредници емисије Нада Вукелић и Мирослав Карлица.

Редитељка Ерна Глигоријевић.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се