Читај ми!

Кустурица добитник Светосавске повеље СПКД Просвјета

У оквиру обележавања 120 година од оснивања Српског културно - просветног друштва "Просвјета", у крипти Храма Свети Сава у Београду, уручена је Светосавска повеља за изузетан допринос српској култури, редитељу Емиру Кустурици.

У крипти храма Свети Сава свечано је уручена повеља Српског просвјетно културног друштва Просвјета за изузетан допринос у култури српског народа, режисеру Емиру Кустурици. Ово високо признање прослављеном уметнику и интелектуалцу уручио је први човек Просвјете проф. др Милимир Мучибабић.

"Ја сам изузетно срећан, јер наћи се у друштву Дучића и свих оних који су форматирали то друштво говори о том одељку у мом говору који је посвећен идеји језика и заштите идентитета. Сви говоре енглески, један део француски, али и код нас и у свету постоји неговање сопственог језика. Ја се надам да језик као везивно ткиво народа и уопште, ћирилица, као старо писмо, захваљујући свим напорима опстаје, укључујући и додељивање ове награде. Толико је она значајна и толико улази у тај спектар одликовања који сам ја добио и који потврђују да сам на добром путу", каже Кустурица.

СПКД Просвјета постоји од 1902, а ова Повеља се додељује већ 6 година. Први добитник је Млађан Цицовић, а свечаној церемонији, поред патријарха српског господина Порфирија, присуствовали су и претходни добитници, Арно Гујон, Матија Бећковић, као и низ високих црквених великодостојника и уважених личности из српског културног живота.

 

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара