Читај ми!

Композитор Тихомир Вујичић добио улицу у Помазу

У Помазу код Будимпеште откривена је спомен плоча Тихомиру Вујичићу, српском композитору и етномузикологу који је рођен у Мађарској. Био је врсни познавалац балканског мелоса, а написао је 15 композиција и музику за мађарске филмове.

У наставку Трга Тихомира Вујичића, између српске цркве и зграде парохије, на сам рођендан великог композитора и етномузиколога, 23. фебруар, у присуству великог броја мештана, оркестар Вујичић и Шендерге својим наступом најавили су симболично пуштање у промет и улице која носи његово име.

Након уводне беседе заменика градоначелника Петера Хардија, рељефну плочу, рад скулптора Кароља Очаје са именом Тихомира Вујичића, открио је градоначелник Иштван Лејдингер.

Таблу која је настала као резултат великог пријатељства и узајамног поштовања Тихомира Вујичића и Карољ Очаје граду је уступила његова удовица, госпођа Нада Недуца.

"Тихомир је био велики демократа, њега нико није мрзео, сви су га волели...друштвен је био, одмах се снашао...био је фантастичан човек и уметник", каже његова супруга Нада.

Улица и спомен плоча подсећају нас на стваралаштво и пријатељство две велике личности мађарске културе 20. века, композитора Тихомира Вујичића и скулптора Кароља Очајија, рекла је, између осталог, историчарка уметности Агнеш Бакоњари, обраћајући се окупљенима у Српској православној црквеној општини у Помазу. Истакла је да су обојица били врсни ствараоци и уметници које је карактерисала велика истраживачка радозналост.

Богато музичко наслеђе Тихомира Вујичића чувају његови наследници, али и ансамбл који је формиран још за његовог живота 1974. године, рекао је др Балаш Дери, универзитетски професор. Он је посебно истакао да захваљујући ансамблу, људи у Мађарској, али и свету познају и воле ову врсту музике.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво