Читај ми!

Дубровник и Београд - некад и сад

У свечаној сали Старог Двора, у Скупштини града Београда, недавно је одржан научни скуп "Дубровник и Београд - некад и сад" на коме је учествовало тридесетак говорника, као из Србије тако и из региона, који су покушали да осветле вишевековне везе ова два града.

На целодневном научном скупу Дубровник и Београд - некад и сад у Скупштини Београда учествовало је тридесетак говорника из земље и региона који су вешевековне везе ова два града осветлили са више аспеката. Говорећи о вишевековним историјим, књижевним, културним, чак и позоришним везама.

"Оно што је константно у метаморфозама Дубровника које су биле неминовне услед историјских околности, јесте његово хришћанство које није окрњено за разлику од многих других балканских градова ни у најмањој мери, пре свега, можемо рећи од припадника римокатоличке вере који су носиоци хришћанства у том граду, и друга његова трајна карактеристика је словенство.

Дубровник није престао, од 13. века када је Рагуза претворена од стране Словена у Дубровник, бити словенски град", каже проф. др Драган Симеуновић, суорганизатор научног скупа.

"Од када сам у Београду, увек окушам како је Београд везан са Дубровником и обрнуто. А јасно је, када сте већ поставили ово верско питање, да су Дубровчани, када су трговали са Портом, да су и на простору читаве Србије градили и католичке цркве, жупе, парохије или барем могућности и то подручје је до сада било премало проучавано", каже монсињор Станислав Хочевар.

Овај изузетно занимљив и вредан скуп организовало је Удружење Наука и друштво, уз подршку Града Београда.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се