Читај ми!

Српски језик ускоро на љубљанском универзитету

Добитник Нинове награде за роман "Велики рат" писац Александар Гаталица, тренутно је у Љубљани на месту првог саветника за културу Aмбасаде Републике Србије у Словенији. Најављује да ће се српски језик врло брзо предавати на Универзитету у Љубљани.

Верујем да ћу од ове академске године 2022/23. почети да се предаје српски језик на Филозофском факултету Универзитета у Љубљани, и да ћемо у времену које долази добити прву генерацију младих преводилаца на словеначки језик, јер је то изузетно важно, па ће тако и наша капитална дела Андрића и Црњанског, која су преведена у социјализму и стара више од 50 година, бити поново преведена на словеначки језик.

"Могу да кажем да смо стигли на крај тог доста напорног преговарања око отварања лектората, а мој мотив је био тај што сам као српски писац, ту у Љубљани, и раду тог лектората могу да помогнем и конкретно...као писац који ће годтовати, на неки начин помоћи лектору да приближи сво богатство и лепоту српске књижевности у коју ја верујем и поносан сам што сам део те српске књижевности.

Словеначком језику, као и многим другим језицима, је потребна нова генерација преводилаца, она која ће у 21. веку поново превести "На Дрини ћуприју", поново превести "Сеобе", "Гробницу за Бориса Давидовича"...", каже Гаталица, први саветник за културу Амбасаде Републике Србије у Словенији.

На иницијативу Амбасаде Републике Србије, пре скоро две године, покренута је акција Срски језик у словеначким основним школама, као допунска настава, која је дала изванредне резултате.

"Наравно да нам овај изузетан одзив говори две ствари. Прво, да људи не желе да њихова деца забораве оно шта су њихови корени, њихово писмо и језик и да то не треба ни да раде. Да би, супротно ономе што се мисли, сва деца која одрастају у Словенији као дијаспора, требају да буду богати и обогаћени чињеницом да имају и своје словеначко школовање, али и своје српско порекло", каже Гаталица.

Оно што се са нестрпљењем очекује јесу концери Стефана Миленковића поводом 330 година од рођења Тартинија, каже Гаталица.

"Стефан Миленковић ће свирати на Тартинијевој виолони из родне куће која ће се за ту прилику извадити из оне коморе у којој се чува, и он ће са својим камерним саставом, на тој виолини, одржати два концерта, 4. јуна у Трсту и 5. јуна у Порторожу", каже Гаталица.

Ове године се у Пирану, односно Порторожу очекује око 15000 посетилаца ове манифестације. Осим тога ускоро се отвара и летња сцена Тиволи у истоименом парку у Љубљани.

Дакле, сјајна понуда за љубитеље уметности који ће ове године имати у чему да уживају.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се