Читај ми!

Зоран Јанковић: Сретењски орден је за мене највеће признање

Градоначелник Љубљане, Зоран Јанковић добитник је овогодишњег Сретењског признања. Са њим је, тим поводом, разговарао наш дописник из Словеније Милован Терзић.

Градоначелник Љубљане Зоран Јанковић је, недавно, поводом Дана државности одликован Сретењским орденом трећег степена од председника Републике Србије.

Шта то признање конкретно за њега значи и каква је заиста сарадња између Београда и Љубљане?

"Сарадња између Београда и Љубљане је за мене посебна част. Ми смо други град који је побратимљен са Београдом, први је Чикаго, зна се због чега. И та сарадња са руководством Града Београда је изврсна", каже Јанковић.

Како коментаришете Сретењску награду коју сте добили?

"Као највеће признање које ми је у срцу, ипак сам, ипак ми је крв педесет одсто из Србије. Мој покојни тата би био страшно поносан, а и мајка, Словенка би такође била поносна, али посебна радост је то да тако високо признање за сарадњу два народа још нико није добио у Словенији", каже Јанковић.

У неки српским медијима појавила се информација да би Зоран Јанковић могао да буде и наредни градоначелник Београда.

Ево шта он о томе каже:

"У Београду је други систем, тамо се бира скупштина, а она бира градоначелника. Ту је био председник скупштине у радној посети, када смо причали о тој сарадњи позоришта свих главних градова бивше заједничке државе па су ми рекли: дођи, ми тебе хоћемо! Мени је то част, али имам 69 година и са овог радног места идем у пензију и ону задњу локацију где сви завршавамо. Али ме мој унук, који има 18 година,пита је ли то истина и каже да ако ја идем у Београд и он иде са мном...знам ја шта га вуче, он сад завршава средњу школу, вуче га Звезда и пријатељ Станковић".

Ексклузиван интервју са господином Зораном Јанковићем, градоначелником Љубљане видећете у емисији "Стари путеви, нови хоризонти".

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара